Linkovi

Bugajski - Tužno je da u BiH još uvijek postoje etničke podjele


BUGAJSKI:Tužno je da u BiH još uvijek postoje etničke podjele. Ja sam se uvijek protivio sistemu od 2 entiteta, jer smatram da bi BiH trebala biti integrirana zemlja s jakom centralnom vladom i veoma decentraliziranim lokalnim nivoima. Tu nažalost imate situaciju u kojoj 2 entiteta imaju svoje nivoe vlasti što blokira ekonomski, politički i druge vrste napretka. Rekao bih da je naredni korak za BiH da učini da vlada bude učinkovitija. To je pitanje troška i dobiti--pitanje šta je to što bi funkcioniranje ekonomijei vlade učinilo uspješnijim? Šta je to što bi omogućilo Bosni da se pokrene ka EU? BiH ne bi smjela zaostati za drugim zemljama. I na njenim je građanima da odluče koji je najbolji način da se krene naprijed, kaže Janusz Bugajski, komentirajući situaciju u BiH.

VOA: S obzirom da se godina bliži kraju, a pregovori o Kosovu nastavljaju, bez velikih znakova napretka, upitali smo ga kakva je njegova vizija ishoda situacije.

BUGAJSKI: Ishod će, mislim, biti neka vrsta nezavisnosti uz superviziju. Drugim riječima bio bi dat vremenski okvir i mogućnost Kosovu da proglasi nezavisnost, međutim postojaće određeni sektori u oblasti ekonomije, sigurnosti, policije, koji će i dalje biti pod supervizijom međunarodnih agencija u određenom vremenskom periodu. Vjerujem da je cilj postepeno učiniti da institucije na Kosovu budu odgovorne za te oblasti. U dogledno vrijeme, sa ekonomskim razvojem i potencijalom kojeg ima, a to je veliki broj mladih ljudi, mislim da će i ono biti na putu ka EU, kao i sve druge zemlje regiona, kaže gospodin Bugajski i o nagovještajima da bi moglo doći do odlaganja donošenja konačne odluke o Kosovu dodaje: Kruže mnoge glasine o tome da srbijanska vlada jasno nastoji odgoditi proces s vlastitim ustavnim referendumom, sada izborima, a nakon toga će možda iznaći i nešto drugo u narednih nekoliko sedmica. Unutar EU se čuju glasovi, od kojih je jedan Javiera Solane, koji kažu da bi proces možda trebalo odgoditi. Ali mislim da preporuke koje su date, osobito od strane Sjedinjenih Država, Kontakt grupe, gospodina Ahtisarija, nagovještavaju da će se neka vrsta odluke donijeti do kraja ove godine, kaže Janusz Bugajski.

XS
SM
MD
LG