Linkovi

Osude napada na džamiju u okolini Mostara


Po posljednjim informacijama dobivenim iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona na džamiju u mjestu Jasenica, južno od Mostara, ispaljen je projektil iz ručnog bacača "zolja", promjera 60 milimetara.

Napad se dogodio rano jutros oko 4 sata, a na vjerskom je objektu pričinjena znatna materijalna šteta. Imam jaseničke džamije Salem Dedić kazao je kako je ovaj teroristički akt, počinjen u mjesecu Ramazan, unio pomutnju i nemir u ljude, te je zatražio žurnu istragu i kažnjavanje počinitelja.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić osudio je napad, a iz kantonalnog MUP-a saopćeno je da "policija, po naredbi tužitelja, poduzima određene mjere i radnje na otkrivanju izvršitelja kaznenog djela".

Šef Policijske misije Evropske unije, (EUPM), brigadni general Vinćenco Kopola, osudio je jutrošnji napad na džamiju u Jasenici u gradu Mostaru.

“Veoma sam zabrinut zbog jutrošnjeg napada na džamiju u Jasenici”, rekao je general Kopola. “Pozivam javnost, uključujući medije, da se uzdrže od spekulacija s obzirom da je istraga u toku i da činjenično stanje u vezi sa incidentom tek treba da se utvrdi. Ja bih takođe pozvao savjesne građane Jasenice/Mostara da pomognu lokalnoj policiji u njihovim naporima da identifikuju počinitelje i održe mir i sigurno okruženje na tom području.

Policijski službenici EUPM-a su posjetili mjesto incidenta, te pomno prate istragu lokalne policije i tužioca, pružajući svoju podršku i stručnu pomoć.

XS
SM
MD
LG