Linkovi

Google kupuje YouTube


Google, vodeća komapnija koja pruža usluge pretraživanja na Internetu, kupuje zabavnu stranicu razmjene video snimaka YouTube. Koliko je taj site postao popularan govori i podatak da će Google platiti više od milijardu i po dolara.

Tačnije Google je voljan platiti 1,65 milijardi dolara za sve posjećeniju YouTube stranicu kako bi osigurao glavnu poziciju u online video revoluciji.

Kupovina YouTube-a, koji je još uvijek neprofitabilni start-up business, predstavlja najskuplju kupovinu koju je Google zaključio u osam godina postojanja.

Iako pojedini cinici dovode u pitanje snagu YouTube-a, Google vjeruje da će ovaj popularni web site postati središte marketinga i da će gledatelje i oglašivače sa televizije orjentirati na internet.

Ovo što se dešava je migracija gledatelja sa televizije na internet...sve više i više ljudi gleda video i tv na internetu...to je sljedeća evolucija kako gledati TV, kaže Mark Robinson iz Magazina Wierd.

Lako je vidjeti zašto su iz Googla toliko zainteresirani. Više od 60 hiljada video snimaka postavlja se na YouTube svakog dana, i što je za profit važnije 100 miliona vido snimaka se gleda svakog dana.

YouTube će nastaviti poslovanje pod istom firmom i sa svih 67 zaposlenih osoba, uključujući i osnivače Chada Hurleya i Stevea Chena.

Chad Hurley, suosnivač YouTube:
Mi stvaramo stranicu za svakoga, omogućavajući svakome da učestvuje u ovom procesu, kaže jedan od dvojice, do jučer siromašnih, osnivača Chad Hurley.

YouTube je privukao manje laskave usporedbe sa orginalnim Napstarom, svojevremeno popularnim servisom za razmjenu muzike koji je kasnije zatrpan sudskim procesima oko autorskih prava koje su pokrenule kompanije i umjetnici.

Mada je većina videa na YouTube amaterski kućni proizvod, na stranici se nadje i znatan dio materijala sa zaštićenim autorskim pravima, što neke navodi na pomisao da će i YouTube završiti u gomili sudskih procesa.

Iz Googla, kompanije vrijedne 130 milijardi dolara, ne misle tako i mnogo nada polažu u novu vezu sa trenutno najpopularnijim video siteom u svijetu. Za sada YouTube izbjegava sudske procese tako što sa stranice odmah uklanja snimke nakon pritužbi nisilaca autorskih prava.

XS
SM
MD
LG