Linkovi

Gdje je sahranjen Columbo


Španski znanstvanici su potvrdili da je barem dio posmrtnih ostataka Christophera Columba sahranjeno u katedrali u Sevilli. Ovo otkriće bi moglo pomoći u okončanju debate koja je stara skoro stotinu godina, a koja se vodi između španskih zvaničnika i zvaničnika Dominikanske republike. Obje strane tvrde da su ostaci čuvenog moreplovca sahranjeni upravo na tlu njihovih zemalja.

Christopher Columbo je 1492 godine, tražeći kraći put između Evrope i Azije, otkrio Ameriku. Međutim, u posljednjem vijeku se vodi žučna debata o tome gdje su sahranjeni njegovi posmrtni ostaci.

Consuela Varela je napisala nekoliko stotina knjiga, od kojih je većina posvećena životu Kolumba.

”Kolumbovo tijelo je prenošeno na različita mjesta. Prvo je sahranjen u Valladolidu, a zatim donešen u Sevilu, pa su nakon toga njegovo tijelo prenijeli u Dominikansku Republiku, u Santo Domingo. Međutim, nakon sporauzma postignutom u Baselu, kada je Dominikanska Republika data Francuzima, španska vlada je odlučila da njegovo tijelo prebaci u Havanu, na Kubu, gdje je ostalo nekoliko godina. Nakon što smo izgubili Kubu, nejgovo tijelo je prebačeno u Sevillu.“

Forenzičari neprestano rade na rješenju ove dugogodišnje misterije. Jose Antonio Lorente je usporedio DNK Columbovog brata Diega sa DNK ostataka samog Kolumba.

”Kako bismo identificirali Kolumbove ostatke, analizirali smo ostatke njegovog brata čije su kosti sačuvane u Sevilli. Analizirali smo mitohondrijalnu DNK koja je identična kod braće koji potiču od iste majke. Dobili smo pozitivan rezultat. Ostali antropološki i biološki testovi su pokazali da se radi o ostacima Kolumba.

Antropolog Manuel Bottela je surađivao sa Lorentom, koristeći se posljednjom tehnologijom za analizu fragmenata kostiju. Kolumbove kosti su poslane u različite institucije širom Sjedinjenih Država i Evrope.

Doktor Jose Antonio Lorente je kazao da su rezultati analize kostiju u Sevilli pokazli da
da su 90 do 95 posto sigurni da se radi o ostacima Kolumba. Biograf Consuela Varela pak kaže da je pitanje gdje leže njegove kosti nevažno, te da je važno ono što je on za života postigao.

XS
SM
MD
LG