Linkovi

Privatna škola za zajednicu muslimana u okolini Washingtona


Privatne škole su u Americi već duže alternativa javnim školama. Medju njima je dosta religijskih škola. Ministarstvo obrazovanja Sjedinjenih Država procjenjuje da oko 4 miliona djaka pohadja religijske škole. Najvećim dijelom su to kršćanske škole, medjutim postoje i škole drugih vjera, kao što je škola za učenike muslimane u blizini Washingtona.

Kao i drugi učenici završnog razreda srednje škole, Mariam Mohammed se raduje diplomiranju i odlasku na fakultet. Ona, medjutim, ne pohadja redovnu školu. Ona je učenica privatne muslimanske škole u Marylendu. Kaže da se nije osjećala ugodno pohadjajući javnu školu.

Mariam Mohammed, učenica:
Stalno sam imala potrebu da objašnjavam samu sebe. Neke riječi koje koristim, kao na primjer kada idem u biblioteku i kažem Assalamu Aleikum. To je naš pozdrav. To znači mir s tobom. I oni su me gledali nekako zbog čega sam se osjećala neugodno. Ovdje se ugodno osjećam. Ljudi razumiju šta mislim. Ne trebam objašnjavati samu sebe. I mogu da živim u okruženju koje živi po odredjenim standardima po kojima ja živim.

Mahboubeh Ayatollahzadeh je bila direktor muslimanske škole u posljednje dvije godine. Ona kaže da su školu započeli roditelji koji su željeli da djeca imaju na islamu zasnovano obrazovanje.

Mahboubeh Ayatollahzadeh, direktorica škole:
Porodice koje su željele da imaju mjesto gdje će njihova djeca zadržati islamske i kulturne vrijednosti koje su naučili kod kuće su se okupile i osnovale školu. Bilo ih je samo nekoliko na početku.

James i Khadira Huff su upisali svoju 6-to godišnju kćerku Leilu kako bi kod nje podstakli i ojačali vrijednosti koje naučila kod kuće.

Khadira Huff, roditelj:
Osjećali smo da je važno da bude u kontaktu sa religijom u ranoj mladosti. Zaista smo željeli da ranije nauči Arapski i dijelove iz Korana.

Unutar školskog programa uči se Koran i odredjeno je vrijeme za molitve. Dječaci i djevojčice su odvojeni tokom molitve, ali su zajedno u razredu i na ručku i tomom igre.

U ovoj muslimanskoj školi trenutno je 110 učenika od pet do 18 godina. Godišnje roditelji treba da plate oko 5 hiljada dolara.

Direktorica kaže da se škola ponosi različitim porijeklom svojih učenika.

Mahboubeh Ayatollahzadeh, direktorica škole:
Svake godine slavimo različitost kultura, medju djacima i učiteljima. 17-18 različitih zemalja je ovdje predstavljeno. Zemlje kao Afganistan, Pakistan, Bangladeš, Sjedinjene Države, Afričke zemlje, Sierra Leone...to su samo neke od zemalja iz kojih imamo učenike.

U četverogodišnjoj i osmogodišnjoj školi nastava se održava na Engleskom, a u srednjoj se nudi Arapski i Farsi.

Bez obzira što pohadjaju privatnu muslimansku školu, učenici kažu da su spremni da nastave sekularne univerzitete.

Mariam Mohammed, učenica:
Svakako. Jako smo povezani sa drugim školama. Zajedno smo išli na školske izlete. Mi nismo izolovani, kaže Mariam Mohammed.

Učenici koji su pohadjali ovu školu sada studiraju pravo, medicinu i druge predmete na sekularnim univerzitetima u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG