Linkovi

Opće osude nuklearnih aktivnosti Sjeverne Koreje


Sjeverna Koreja je saopćila da je danas izvela podzemnu nuklearnu eksploziju, koja je izazvala trenutačne osude širom svijeta.

Vijeće sigurnosti UN-a je osudilo test nuklearnog oružja kojeg je,prema tvrdnjama, izvela Sjeverna Koreja i raspravlja o nacrtu rezolucije koju su sastavile Sjedinjene Države vezano za odgovor na rezoluciju. Nakon jutrošnjeg polusatnog susreta, japanski ambasador u UN-u je rekao da je vijeće pozvalo Sjevernu Koreju da se suzdrži od daljeg testiranja i vrati šestostranim razgovorima. Američki ambasador John Bolton je rekao da postoji jednoglasan dogovor među članicama vijeća o potrebi jakog i brzog odgovora na prijetnju međunarodnom miru.

Ambasador Sjeverne Koreje u UN-u je rekao da bi Vijeće sigurnosti trebalo čestitati Sjeveru umjesto da donosi, kako je rekao, ozloglašene i beskorisne rezolucije.

Međunarodni promatrači su potvrdili da seizmički potresi otkriveni jutros na sjeveroistočnom dijelu Sjeverne Koreje nagovještavaju nuklearnu eksploziju. Procjenjuje se da se radilo od manje od hiljadu tona TNT-a do 15 hiljada tona TNT-a, što je ista jačina kao i jačina atomske bombe koja je bačena na Hirošimu 1945. godine. Južnokorejski obavještajci navode da postoje indikacije da Sjever možda priprema još jedno testiranje.

Tvrdnja Sjeverne Koreje da je uspješno izvela podzemni nuklearni test je uzrokovao osude iz svih dijelova svijeta.

Predsjendik Bush je kazao da bi takav test Pjongjanga predstavio prijetnju globalnom miru i sigurnosti. On je rekao da je razgovarao sa liderima Kine, Južne Koreje, Rusije i Japana i da su se svi složili da su aktivnosti o kojima je izviješteno neprihvatljive i da zaslužuju trenutačni odgovor Vijeća sigurnosti UN-a. Američki predsjednik je dodao da će Pjongjang, ukoliko da nuklearno oružje ili materijale bilo kome drugom, biti u potpunosti odgovoran za posljedice. Gospodin Bush je također kazao da se Sjedinejne Države drže svojih obećanja po pitanju sigurnosti i zaštite Južne Koreje i Japana.

Kineska vlada je današnji test nazvala prkosom, te saopćila da se odlučno protivi sjevernokorejskim akcijama, pozivajući vladu u Pjongjangu da se vrati šestostranim zastalim pregovorima po pitanju nuklearnog razoružanja.

Južno-korejska vlada u Seulu saopćava da će na test reagirati striktno u skladu sa južnokorejskim stavom da nuklearno naoružana Sjeverna Koreja nije prihvatljivo.

Japan je brzo oformio tim koji bi reagirao na ono što oni smatraju prijetnjom regionalnoj stabilnosti.

Britanski premijer Tony Blair se pridružio reakcijama nazivajući izvedeni test potpuno neodgovornim. Ruski predsjendik Vladimir Putin je osudio vjerovatni nuklearni test, te je kazao da bi akcije Sjeverne Koreje mogle izazvati ogromnu štetu procesu zaustavljanja širenja oružja za masovno uništenje.

Francuska, Indonezija i Australija su također izrazile zabrinutost u odnosu na tvrdnje Sjeverne Koreje.

XS
SM
MD
LG