Linkovi

Političko-sigurnosni komitet EU i ambasadori NATO o BiH


Danas je specijalni/visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling o prilikama u BiH razmijenio mišljenja sa članovima Političko-sigurnosnog komiteta EU i ambasadorima NATO zemalja- procjena je da će se o novoizabranim bh liderima suditi na osnovu njihovih budućih koraka.

Današnji skup je sasvim sigurno, bio još jedna prilika za evrpsku stranu da podsjeti zvanično Sarajevo- sada , kada su izbori prošli, prva birga novoizabranih bh lidera treba biti progres zemlje prema stabilnosti i posperitetu i euro-atlantskim institucijama.

Visoki predstavnik EU, Javier Solana:
"Veoma se nadamo i sudićemo o novoj vladi, predsjedništvu, parlamentu po načinu kako se budu odnosili prema EU i NATO, po načinu kako budu provodili reforme, po načinu kako budu vodili proces približavanja EU".

NATO ukazuje da, opšte uzev, oodbrabene reforme u zemlji napreduju dobro, uz teško pitanje demobilizacije značajnog broja pripadnika oružanih snaga, čemu bi trebao pomoći novouspostavljeni fond za demobilizaciju.

Sam visoki predstavnik Schilling je od evropskih zvaničnika zatražio više razumjevanja za zemlju u njenom nastojanju da se pridruži prvo Partnerstvu za mir, a potom i vojnim saveznicima. Sem pozitivne klime, podrške postignutom i razumjevanja za potrebe, euro- atlantski zvaničnici odgovaraju pozivima da još snažnije nastavi sa saradnjom sa Hagom, reformama, posebno ustava i policije, što bi trebalo da otvori vrata integraciji u euro-atlantske strukture. To, praktično znači da je još uvijek otvoreno pitanje da li će Sarajevo dobiti poziv da se priključi učesnicima NATO samita u Rigi, krajem novembra ove godine, što bi značilo i skoru pozivnicu za članstvo u Partnerstvu za mir.

XS
SM
MD
LG