Linkovi

Svjetske sile u Londonu razmatraju iranski nuklearni program


Predstavnici svjetskih sila se danas sastaju u Londonu kako bi rasparvljali o budućim koracima oko iranskog nuklarnog programa. Razgovori u Londonu dolaze nakon propalih napora EU da uvjeri Iran da odustane od programa obogaćivanja uranijuma.

Očekuje se da se kasnije razgovorima - predstavnika Njemačke i stalnih članova Vijeća sigurnosti UN-a, Rusije, Britanije, Francuske i Kine - pridruži i američki državni sekretar Condoleezza Rice. Glasnogovornik State departmenta, Sean McCormack je rekao da gospodja Rice kasni zbog tehničkih problema na avionu kojim dolazi iz Iraka. On je rekao da se zbog tog kašnjenja ne očekuje da ministri donesu odluku o sankcijama.

Sjedinjene Države i Britanija žele nametanje medjunarodnih sankcija Iranu jer ne odustaje od procesa obogaćivanja uranijuma, dok je ruski ministar vanjskih poslova, Sergei Lavrov izjavio da bi svjetske sile trebale izvršiti pritisak na Iran da prihvati pregovore. Šef vanjske politike EU, Javier Solana je izrazio razočarenje pregovorima sa Iranom, ali je rekao da vrata ostaju otvorena za buduće razgovore.

XS
SM
MD
LG