Linkovi

Sexsualni incident kongresmena Foleya


Komitet za etiku Zastupničkog doma američkog Kongresa je izglasao formiranje podkomiteta koji će istražiti sramotno ponašanje kongresmena Marka Foley-a.

Foley, republikanski zastupnik sa Floride je prošle sedmice podnio ostavku nakon što je optužen da je slao otvorene sexsualne poruke maloljetnim dječacima koji su pomagali u radu na kongresnim stranicama na mreži interneta.

Komitet za etiku je danas o tome raspravljao na zatvorenoj sjednici i odobrio nalog za dostavu dokumeata i svjedočenje.

Predsjednik Komiteta, republikanac Doc Hastings, je rekao da je svih 10 članova komiteta jednoglasno glasalo za uspostavu podkomiteta.

Ranije je predsjedavajući Zastupničkog doma, lider republikanske većine, Dennis Hastert obavjestio o formiranju telefonske linije za izvještavanje o bilo kavom problemu u vezi programa kongresnih stranica na internetu, u okviru kojeg dječaci dolaze da rade na Capitol Hill. Hastert je, takodjer, rekao da preuzima odgovornost za sve što se desilo u Zastupničkom domu i da je sigurnost učenika koji učestvuju u kongresnom programu imperativ.

Demokrati i neke kolege iz republikanskog tabora u Kongresu pozvale su gospodina Hasterta, koji je inače po američkom Ustavu, druga zamjena za predsjednika Sjedinjenih Država, da podnese ostavku.

XS
SM
MD
LG