Linkovi

C. Rice u iznenadnoj posjeti Iraku


Američka državna tajnica, Condoleezza Rice je stigla u nenajavljenu posjetu Iraku, gdje od političkih lidera traži prevazilaženje razlika i smirivanje sektarskog krvoprolića.

Rice je u avionu na putu za Bagdad, reporterima koji je prate, izjavila da nema vremena za beskrajne debate oko pitanja koja ih dijele. Ona je rekla da se trenutna sigurnosna situacija ne može tolerisati.

Gospodja Rice je bila u posjeti Srednjem Istoku, i posjeta Bagdadu dolazi u vrijeme eskalacije nasilja u Iraku. Više od 20 američkih vojnika je ubijeno u posljednja četiri dana.

Glasnogovornik američke vojske je jučer izjavio da je broj bombaških napada u Bagdadu proteklih sedmica dostigao rekord od zavrašetka invazije.

Rice u Iraku razgovara sa premijerom Nouri al-Malikijem i drugim političkim liderima. Ona je, nakon prve runde razgovora sa gospodinim Malikijem, rekla da će Sjedinjene Države biti pouzdan prijatelj Iraka.

Inače, Američka državna tajnica, Condleezza Rice je završila razgovore sa najvišim izraelskim i palestinskim zvaničnicima namjenjene obnovi zastalog mirovnog procesa na Srednjem Istoku.

Gospodja Rice nije dala naikakav javni komantar kada je danas napustila Izrael, nakon susreta sa izraelskom ministarkom vanjskih poslova Tzipi Livini i ministrom odbrane Amirom Peretzom. Nije saopćeno koja je sljedeća stanica na turneji gospodje Rice.

U dosadašnjim nastojanima ona je uspjela ubjediti Izrael da olakša neke restrikcije prema Palestincima. Izrael će sljedećeg mjeseca,u redovim intervalima, otvoriti prelaz u Rafi izmedju Egipta i Pojasa Gaze.

U medijskim izvještajima, takodjer, se kaže da su Sjedinjene Države predložile 20 miliona dolara vrijedan plan pomoći snagama sigurnosti palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa. Ta pomoć je dio šireg američkog plana podrške gospodinu Abbasu i njegovom umjerenom pokretu Fatah u njihovim sukobima sa militantnom grupom Hamas.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack je rekao da Izrael, takodjer, razmatra da poreze koje sakuplaja u ime palestinaca koristi u humanitarne projekte za palestinski narod. Izrael, naime, zadržava prikupljene poreze od kako je u martu na palestinskim izborima pobjedio Hamas.

U Pojasu Gaze, palestinski premijer Ismail Haniyeh, lider Hamasa, optužio je gospodju Rice da služi interesima Izraela.

XS
SM
MD
LG