Linkovi

Hemijski izmjenjena ulja povećavaju opasnost od srčanih oboljenja


Ponovno, rasprava oko preinačenih masnoća se zagrijava. Ovo su hemijski- izmijenjena ulja za kuhanje za koja se vjeruje da povećavaju opasnost od srčanih oboljenja. Zvaničnici u New Yorku sada planiraju da zabrane restoranima da služe hranu sa preinačenim masnoćama.

Preinačene masnoće učine pomfrit hrskavim, krofne mekanim, i prema nekim procjenama, ubiju pedeset hiljada Amerikanaca godišnje. Kako je saopštilo Ministarsatvo za hranu i lijekove, naučni dokazi ukazuju da konzumiranje neutralizirane masnoće, preinaćene masnoće i dijetalnog holesterola, poveća lipoprotein niske gustoće ili nivo "lošeg holesterola, što poveća opasnost od oboljenja srčanih arterija.

Preinačene masnoće se mogu naći u zasićenim masnoćama, nekim margarinima, krekerima, kolačićima, hrani za užinu i u drugoj hrani napravljenoj sa- ili prženoj u - hemijski izmijenjenim biljnim uljima za kuhanje. One su nekada smatrane zdravom alternativom puteru. Ali, više ne.

U januaru mjesecu američko Ministarstvo za hranu i lijekove izdalo je zahtjev da procenat preinačene masnoće bude označen na namirnicama. Sada grad New Yor planira da zabrani njihovu upotrebu u restoranima.

Doktor Lynne Richardson iz Uprave za zdravstvo grada New York-a.


LYNNE RICHARDSON: Ovo je jednako isključivanju olova iz boje.

”Preinačene masnoće povećaju dugotrajnost i postojanost ukusa hrane. Ali, izjavili su neki dijetetičari, prelazak na zasićene masnoće poput putera, dugoročno je bolje.

LYNNE RICHARDSON: Ljudi misle da će to biti skuplje ili da će imati drugačiji ukus…. ali nikome neće nedostajati.

Njujorska Uprava za zdravstvo New York-a propagirala je taj plan govoreći da on neće ništa učiniti za gojaznost ali će pomoći Njujorčanima da žive duži zdraviji život.

Ne slažu se svi sa tom zabranom. Walter Olson je visoko rangirani član instituta Manhattan.

WALTER OLSON: Sjećam se kada su nam govorili da predjemo sa putera na margarin jer su mislili to je bolje. Drago mi je da nisu tada usvojili zakon.

Neki potrošači, medjutim misle da je to dobra ideja.

Potrošač: Mislim, više obuke, posebno sa djecom o tome da se napravi izbor jedenja zdrave hrane, bi bilo bolje.

I za zdravlje više zabrinuta javnost mogla bi prevagnuti zahtje. Dennis Riese posjeduje veliki restoran u New Yorku.

DENNIS RIESE: Sve dok smo svi na istom terenu. Sigurna sam da će kompanija Dunkin Donuts iznaći način da napravi veoma ukusne recepte koristeći odgovarajuću masnoću.

Njujorški prijedlog mogao bi, do decembra mjeseca biti usvojen. Zvaničnici u Chicagu takodjer razmatraju isključivanje preinačene masnoće. Ali iz njihove bi odluke bili izuzeti lanci restorana brze hrane.

XS
SM
MD
LG