Linkovi

Religioznost u Americi


Posljednje istraživanje religioznosti u Americi, pokazuje da većina Amerikanaca vjeruju u Boga, ali su predstave o Bogu različite. Istraživanje je za Baylor, baptistički univerzitet u Wacou u Texasu ovih dana proveo Gallup.

Kevin Dougherty:
Profesor Sociologije na Baylor univerzitetu, Kevin Dougherty kaže da je istraživanje pokazalo da 95 posto Amerikanaca vjeruju u Boga, ali da postoje četiri glavne predstave o Bogu.

31 posto Amerikanaca vjeruju u autoritarnog Boga, koji je jako umješan u ljudske živote i spreman da kažnjava ljudski rod. 23 posto ljudi vjeruju u dobronamjernog Boga, koji je umješan u ljudske poslove, koji je od pomoći i spreman da oprosti ljudske grijehe.

Postoje zatim oni koji vjeruju u Boga koji stoji izvan ljudskih zbivanja, ali prati svačije pojedinčano ponašanje i konačno vjerovanje u udaljenog Boga koji je stvorio Svijet i ljudima prepustio da vode svoje poslove.

Profesor Dougherty kaže da takve predstave nisu ograničene samo nja kršćane.

Kevin Doughertu:
Amerika je većinom kršćanska. Medjutim, ljepota koncepta o četiri predstave o Bogu je u tome da nije važno jeste li jevrej, musliman, hindu ili krišćanin, te dominantne predodžbe o Bogu su prisutne kod svih.

Istraživanje je, takodjer, pokazalo da religijska uvjerenja nisu strogo vezana sa političkim stajalištima osim kod krišćana protestanata, poznatih kao Evangelisti, koji vjeruju da Bog pažljivo prati ljude i očekuje da se pridržavaju moralnih principa.

Prema istraživanju trećina Amerikanaca su Evangelisti. Oni uglavnom glasaju za kandidate koji se protive pobačaju i brakovima istog pola jer kažu da to božiji zakon ne dozvoljava. To je grupa, kaže profesor Dougherty na koju konzervativni političari mogu računati.

Kevin Doughertu:
Evangelisti kao grupa su više konzistentni u odnosu na moralna pitanja nego glavna struja protestanata, ili katolika. Glavna struja protestanata i katolika je više politička misterija. Oni ne glasaju u blokovima kao evangelisti.

Istraživači sa Baylor univerziteta će u narednim mjesecima objaviti i druge pojedinosti ovog zanimljivog istraživanja o religioznosti Amerikanaca.

XS
SM
MD
LG