Linkovi

Terzić u Strasbourgu - BiH je platila visoku cijenu čekanja


Iz Strasbourga je danas, sa zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, upućen poziv EU, da da jasne integracijske prespektive državama balkanskog regiona. To podrazumjeva jasniju i konkretniju strategiju prema budućim kandidatima, kao i moguće rokove proširenja. U svemu tome se moraju uvažiti rezultati koje su do sada preuzel države regiona; kao što EU i ostatak medjunarodne zajednice moraju da preuzmu svoj dio krivice za nedovoljan demokratski razvoj. U suprotnom, jačaće osjećaj marginalizacije koji može da vodi do nesagledivih posljedica, upozorava se sa zasjedanja u Strazburu.

Od Brisela se traži značajna liberalizacija viznog režima- za početak, da se stanovnicima Balkana omogući putovanje u 10 novih evropskih članica, a, paralelno s tim, da se dovršavaju pregovori o readmisiji koji će voditi ka značajnijim viznim olakšicama a potom i potpunom ukidanju viza za Zapadni Balkan.

Od regiona se očekuje da zaključi sva otvorena pitanja pojedinačnih pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, te da posebnu pažnju obrati na pitanje raseljenih i izbjeglih, prava manjina, te efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Države regiona bi trebale da se fokusiraju na medjunarodne obaveze- prije svih, punu saradnju sa Hagom, posebno kada je riječ o izmicanju pravdi Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Inače, bh premijer, Adnan Terzić je danas sa govornice Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope poručio učesnicima skupa da nigdje kao u Bosni i Hercegovini, nije plaćena takva cijena "čekanja da se EU uozbilji a SAD aktivira". Kada se to konačno i dogodilo, rat je zaustavljen gotovo momentalno i stvoreni uvjeti za stabiliziraje i gradnju države koja će biti ustrojena na modernim principima, uz poštovanje medjunarodonih standarda.

XS
SM
MD
LG