Linkovi

Donald Hyes: Haris Silajdžić ima veliku ulogu


Bivši prvi zamjenik Visokog predstavnika u BiH, Donald Hyes, koji je do nedavno radio u Američkom institutu za mir u Washingtonu, u razgovoru sa kolegom Omerom Vatrićem komentirao je za Glas Amerike, dosadašnje rezultate izbora u BiH.

HYES:
Komentirajući izbor Silajdžića, Komšića i Radmanovića, Donald Hyes smatra da se to znatno razlikuju od rezultata u prošlosti. Oni su izraz vremena, i nadam se da će se političari sada koncentrirati više na potrebama ljudi, a manje na političke interese specifičnih izbora. Predstoji dosta posla i ja podstičem sve tri izabrana člana Predsjedništva, da zaista uspostave dobar akcioni program za zemlju, kaže Hayes.

VOA: Činjenicu da se Haris Silajdžić zalaže za ukidanje entiteta, dok je izabrani srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović, iz Dodikovog SNSD-a koji je za obavezno očuvanje RS, Hyes je ovako komentirao:

HYES: Ne znam koliko su dosadašnji komentari bili u svrhu izbora. U većini izbora je tako, bili oni u Bosni ili Americi. Sada je vrijeme vidjeti za što se oni zaista zalažu i kako krenuti zemlju naprijed i njene gradjane prema EU. Ja znam mnoge članove Dodikovog SNSD-a. Oni žele da njihova zemlja bude dio Evrope, oni žele da gradjani i njihovi glasači imaju bolji život, bolje škole, itd. Isto to žele i druga dva člana Predsjedništva. Zato mislim da oni mogu izbore ostaviti iza sebe i vratiti se upravljanju zemljom. Tu gospodin Silajdžić ima veliku ulogu. On ima ratno iskustvo. Imao je herojsku ulogu tokom rata. On to treba da koristi da bi stvorio vladu koja ujedinjuje ljude, a ne da ih dijeli, i ja ga podstičem da to uradi. On je veoma karizmatična ličnost, veoma inteligentan i to treba da koristi da okupi ljude oko sebe i upostavi program koji će BiH učiniti jednom zemljom u EU.

VOA: Da li je moguće da Silajadažićeva Stranka za BiH i Dodikov SNSD uspostave koaliciju?

HYES:
Medju političarima to je uvijek moguće. Ako se moglo zamisliti da SDS, SDA i HDZ rade zajedno onda je moguće, u cilju formiranja vlade i političke moći, političkog uticaja da bilo koja politička grupa nadje kompromisno rješenje. Medjutim, ova grupa, koja nije povezana sa ratnom prošlošću, ja vjerujem ima više izgleda da nadje zajednički sadržaj nego drugi.

XS
SM
MD
LG