Linkovi

Reakcije iz Brisela na izbore u BiH


Prve reakcije na bh izbore iz Brisela su suzdržane, u očekivanju zvaničnih izbornih rezultata. Medjutim, i pored toga se naglašava važnost samog izbornog čina, kao novog koraka prema evropskim demokratskim standardima.

Zvanični Brisel očekuje konačne rezulate bh izbora- do tada, naglašava se važnost činjenice da je riječ o poslu koji su, prvi put od Daytona naovamo, samostalno organizovale i vodile bh vlasti. Zbog toga su izbori važni kao značajan iskorak prema postizanju standarda koje zastupa i Evropska unija, naglašava se u neslužbenoj reakciji iz ureda evropskog komesara za proširenje, Olli Rehna.

Iz Evropskog vijeća i krugova bliskih uredu visokog predstavnika EU, Javiera Solane, se izražava nada da će nakon izbora uslijediti hitno formirnje novih vlasti, koje čeka nedovršeni posao- provodjenje reformi, prije svih reforme policije, te rad na novom ustavnom, funkcionalnom i sa standardima modene evropske države prilagodjenom ustavnom okviru.

Slučajno ili ne, već sutra će Radna grupa za Zapadni Balkan, Komiteta za vanjske odnose Evropskog parlamenta imati BiH kao temu okupljanja, dok će se, u sto vrijeme, i Parlamentarna skupština Vijeća Evrope u Strazburu široko baviti aktuelnim prilikama na Balkanu. Tim povodom, očekuju se i istupi bh premijera, Adnana Terzića, te albanskog premijera, Sali Beriše.

XS
SM
MD
LG