Linkovi

Bob Woodward – Stanje negiranja: Bush u ratu


Sjećate li se filma Svi predsjednikovi ljudi, snimljenog po istoimenoj knjizi Boba Woodwarda i Carla Bernsteina, novinara Washington Posta koji su razotkrili aferu Watergate, koja je konačno dovela do ostavke predsjednika Richarda Nixona. Jedan od njih, Bob Woodward je sada napisao novu knjigu koja je ponovo izazvala burne rekacije Bijele kuće. Knjiga govori o administraciji predsjednika Busha i ratu u Iraku.

Aludirajući na State of the Union, kada američki predsjednici govore o stanju nacije, Bob Woodward je knjigu nazvao State of Denial, Stanje negiranja, i knjiga je izazvala oštra negiranja. U knjizi Woodward navodi da je predsjednik Bush zaveo američki narod o nivou nasilja u Iraku.

Bob Woodward:
Dešava se 800 do 900 napada sedmično na naše snage. To je više od 100 na dan, četiri svakog sata.

Savjetnik u Bijeloj kući, Dan Bartlett je u nedjeljnim emisijama odgovorio da se nivo nasilja promjenio i da se administracija predsjednika Busha prilagodjava novom neprijatelju.

Dan Bartlett:
Neprijatelj je postao opasniji. Oni su do odredjenog nivoa postali opakiji i nasilniji, nego što smo vjerovatno očekivali.

Drugo potencijalno eksplozivno optuživanje u knjizi ide dva mjeseca prije terorističkih napada 11 septembra, u jul 2001. Direktor CIA, George Tenet i njegov šef za kontra-terorizam su vidjeli izvještaj obavještajaca koji je ukazivao da al-Qaida planira napad na Ameriku. Zato su zatražili vanredni sastanak sa tadašnjom savjetnicom za nacionalnu sigurnost, Condoleezzom Rice, ističući neophodnost akcije. Medjutim, nakon sastanka, kako piše Woodward, obojica su osjaćali da nisu uvjerili gospodju Rice.

Dan Bartlett:
Ona vjeruje da je izuzetno netačno ocjenjen sastanak kojeg su imali, brani je Bartlett.

Netačno, ili ne, ali demokratski senator iz Komiteta za vanjske odnose, Joe Biden kaže da prvi put čuje za taj sastanak, što ne bi trebao biti slučaj.

Joe Biden, senator:
Ukoliko se taj sastanak zaista održao, zašto gospodja Rice, ili predsjednik Bush o tome nisu ništa rekli Komisiji koja je istraživala 11 septembar, što su bili obavezni.

Uz Woodwardovu knjigu, Washington Post u jučerašnjem izdanju piše da je Colin Powell uklonjen iz administracije. U tekstu se navodi da se gospodin Powell počeo distancirati od nečuvenog govora u UN-u, u kojem je lažno optužen Irak da ima oružje za masovna razaranja, te da su u Bijeloj kući radili da ga sruše i kako se navodi “drže na svom mjestu”.

XS
SM
MD
LG