Linkovi

Del Ponte oštro kritikovala Srbiju, ali i EU


Glavna tužiteljica Haškog tribunala, Carla del Ponte, danas se, na poziv finskog šefa diplomatije i predsjedavajućeg EU, Erkkija Tuomioje, u Helsinkiju susreće sa finskim i evropskim zvaničnicima a razgovara o saradnji država regiona sa Medjunarodnim sudom. Posebno o Akcionom planu vlasti u Srbiji, čije provodjenje još uvijek nije rezultiralo hapšenjem i transferom u Hag Ratka Mladića.

Šef haških tužitelja je danas u Helsinkiju, obraćajuchi se učesnicima seminara o važnosti podrške pravdi u spoljnoj politici Evropske unije, postavila dilemu pred finsko predsjedništvo Evropske unije- u slučaju da UN odluče da ne žele više da finansiraju rad Tribunala, prije nego je on u potpunosti završio svoj posa, Evropljani će imati samo dvije opcije- da se sami pobrinu za finansijsku podršku Haškom sudu ili da prihvate da zbog, kako kaže, nedovoljne saradnje Srbije i protivljenja Rusije i Kine, hiljade muslimanskih -žrtava u Evropi nikada više ne budu u prilici da dobiju svoje legitimno pravo na pravdu.

"Da li Evropska unija može da toleriše da se dvije osobe optužene za genocid kriju u jednoj od kandidatskih zemalja? Da li Evropljani mogu da prihvate da neće postojati sud pred koji bi bili izvedeni optuženi za genocid- upitala je Carla del Ponte, naglašavajući uverenje da nema niti jednog razloga koji bi mogao da opravda masovne torture, silovanja, masakre civila ili progone ljudi iz rasnih, etničkih ili religijskih razloga.

Sudeći i po izjavama datim pred susret sa evropskim komesarom za proširenje, Olli Rehnom, Del Ponte nije zadovoljna provodjenjem Akcionog plana Vlade Srbije, uvjerena da će Ratko Mladić biti uhapšen samo ako zvanični Brisel ostane čvrsto iza uslovljavanja napretka u pregovorima konkretnim rezultatima saradnje sa Hagom.

Cjelovit izvještaj o saradnji Beograda sa Hagom bi Del Ponte mogla, na evropski zahtjev, uputiti tokom naredne sedmice. To će se smatrati jednom od osnova na kojima će Brisel da odluči sudbinu nastavka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, prekinutih maja ove godine.

U medjuvremenu, evropska strana ponavlja spremnost i želju da nastavi sa pregovorima "istoga dana" čim se postigne puna saradnja sa Hagom, što treba da vodi hapšenju i transferu u tribunalov pritvor Ratka Mladića.

XS
SM
MD
LG