Linkovi

Anti-teror - Ideološka borba 21 vijeka


Predsjednik Bush je danas u Washingtonu, obraćajući se grupi rezervnih oficira, rekao da je borba protiv terorizma izazov ove generacije. U isto vrijeme on se nastavlja boriti za donošenje zakona koji će dalje podržati njegove napore.

Gospodin Bush se u govoru fokusirao na Afganistan i Pakistan, dva dana nakon susreta sa predsjednicima tih zemalja u Bijeloj kući.

On je rekao da afganistanski predsjednik Hamid Karzai i pakistanski predsjednik Pervez Musharraf razumiju, kako to gospodin Bush naziva, ”ideološku borbu 21 vijeka“. On je, takodjer, podsjetio da su ekstremisti pokušali ubistvo obojice predsjednika.

Bushov govor je posljednji u seriji govora o ratu protiv terorizma, i dolazi u vrijeme kada Zastupnički dom američkog Kongresa razmatra prijedlog zakona kojim se uspostavljaju pravila istrage i krivičnog gonjenja osumnjičenih terorista. Zastupnički dom u kojem većinu imaju Republikanci, bi već danas mogao odobriti ovu mjeru. Jučer je ovaj nacrt zakona odobrio Senat. Očekuje se da će američki predsjendik svojim potpisom dati pravosnažnost zakonu. Ovaj nacrt zakona odražava kompromis koji je postignut između Bijele kuće i nekolicine visoko rangiranih Republikanaca u Senatu kako bi se osiguralo da su istražiteljske tehnike u skladu sa Ženevskom konvencijom po pitanju tretiranja zatočenika.

Predsjendik Bush je kazao da ove mjere odašilju snažan signal teroristima da će Sjedinjene Države koristiti svako moguće sredstvo kako bi se progonili neprijatelji.

Lideri Bushove Republikanske partije pozdravljaju zakon, dok mnogi Demokrati kažu da on dozvoljava nefer sudjenja i nasilne tehnike ispitivanja.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava kažu da ovaj zakon ne omogućava osumnjičenima pravo da pod znak pitanja stave legalnost njihovog držanja u američkim zatvorima.

Serija govora predsjednika Busha je povezana sa petom godišnjicom terorističkih napada od 11 septembra 2001. godine, i novembarskim izborima sredinom predsjedničkog mandata.
Demokrati optužuju predsjednika da fokusiranjem na anti-terorističku kampanju nastoji odvratiti pažnju od rastuće nepopularnosti rata u Iraku.

XS
SM
MD
LG