Linkovi

Bosanac očaran Mikelandjelom


Jedan Bosanac u Americi nastoji na plafonu kuće u koju je uložio porodičnu uštedjevinu, preslikati Mikelandjelovo remek dijelo sa plafona Sistinske kapele.

Mikelandjelova slika u Sistinskoj kapeli smatra se jednim od najvećih i najtajnovitijih umjetničkih dostignuća u svijetu. Mnogi su ostajali zapanjeni i očarani, kao i ovaj mladi Bosanac koji sprejom nastoji prenijeti sliku velikog umjetnika. Paco Rosić, sada ima 27 godina, iz BiH je stigao ovdje u Waterloo u američkoj saveznoj državi Iowa. Noseći dugo svoju viziju, nakon četiri mjeseca pri kraju je svoje verzije Sistinske kapele za koju su Mikelandjelu trebale 4 godine.

Ovo je bio moj san od djetinjstva. Imao sam 6 godina kada sam prvi put vidio ovu sliku, i kako sam rastao ona je bila sve prisutnija u mojoj glavi, kaže Rosić.

Rosić je utrošio porodičnu uštedjevinu na zgradu sa perfektnim plafonom za svoju zamisao i počeo sprejom ocrtavati likove, puneći ih zatim bojama. Kaže da slika po sjećanju i u trenucima inspiracije. Nekada radi i po 11 sati. Ponekad sa strahopoštovanjem zastane pred odslikavanjem moćne scene kao što je Stvaranje Adama i Eve.

Paco Rosić:
Bio sam uplašen da slikam taj dio. Onda, jednog dana jednostavno sam osjetio da je to pravi trenutak.

Njegova kopija je manja, sa izraženijim bojama, sa manje detalja. Ali, Rosić se nada da će nekadašnje skladište pretvoriti u cafe, ili umjetničku galeriju i da će ljudi iz Iowe koji ne mogu otići u Rim da bi uživali u nedokučivoj ljepoti Mikelandjelovog remek dijela, barem imati priliku da vide kopiju.

XS
SM
MD
LG