Linkovi

Koliko su opasne amalgamske plombe sa živom


Kvarni zubi su jedna od najuobičajenijih bolesti usta. U posljednjih 150 godina, zubari su to popravljali metalnim plombama koje sadrže živu. Sada, neki dovode u pitanje bezbjednost korištenja takvih plombi. Izvještaj za Glas Ameike pripremila Carol Pearson.

Srebrene plombe, koje zubari koriste su mješavina metala… uključujuci živu, metal koji može stvoriti otrovna isparenja. Živa može takodjer utjecati na fukncioniranje mozga i bubrega.

Kanada, Britanija i Norveška su zabranile upotrebu plombi sa živom. Neki pacijenti su odbijali da ih imaju.

PACIENT: Ako živa nije dobra u vakcinama za djecu, ona sigurno nije dobra ni da bude u mojim ustima, kaže jedan pacijent.

Američko Ministarstvo za hranu i lijekove preporučilo je daljnje istraživanje uticaja plombi sa živom posebno kod djece i trudnica.
Istraživanje završeno u aprilu mjesecu je pokazalo da su amalgamske plombe koje sadrže živu bile bezbjednije za upotrebu kod djece.
Istraživanje je finansirao američki Zdravstveni državni institut.

Sonja McKinlay na čelu je istraživačke firme koja je na tome radila.

SONJA McKINLAY: Zubari i roditelji, mogu biti uvjereni, iz rezultata ovog istraživanja, da mogu da nastave koristiti amalgamske plombe.

U istraživanje je bilo uključeno više od pet-stotina djece, uzrasta od šest do deset godina. Sonja McKinlay kaže da su neka od njih dobila plombu na bazi žive, druga su dobila smjesu materijala koji ne sadrže živu.

Mi smo utvrdili da, kada je riječ o inteligenciji i drugim aspektima djelovanja mozga, i bubrega, grupa koja je dobila amalgam baziran na živi bila je popuno ista kao ona koja je dobila smjesu, kaže Sonja McKinlay.

Amalgam baziran na živi je jak, izdržljiv i relativno jeftin. On se brzo stvrdne i može biti korišten ispod nivoa desni.

Doktor Ed Hewlett iz američkog Zubarskog udruženja kaže da su strahovi oko plombe sa živom zabluda.

ED HEWLETT: Da bi imala probleme od plombi sa živom, osoba bi morala istovremeno da ima 500 srebrenih plombi u ustima, kaže doktor Hewlett.

Americko Zubarsko udruženje je saopštilo da će pozdraviti dodatna ispitivanja bezbijednosti plombi baziranih na živi. Udruženje je navelo da su do sada neoborivi dokazi pokazali da je amalgam sa živom bezbjedan.

XS
SM
MD
LG