Linkovi

M. Albright o religiji i politici


Bivši američki državni sekretar, Madeleine Albright kaže da bi zapadni političari morali više pažnje posvetiti ulozi religije kod utvrdjivanja domaće i vanjske politike. O tome je gospodja Albright govorila u povodu objavljivanja njene nove knjige The Mighty and Almighty.

U svojoj drugoj knjizi Moćni i svemoćni, Madeleine Albright analizira odnose izmedju vjere i politike. Bivša državna tajnica kaže da je, sprodvodeći američku vanjsku politiku, instiktivno držala Boga izvan diplomatskih pregovora.

Sada, gospodja Albright kaže da su takva stajališta neodrživa. Govoreći ove sedmice u Washingtonskom Vijeću za medjunarodne odnose, ona je rekla da je religija duboko utkana u geopolitiku i da američki diplomatski napori to trebaju odražavati.

Albright:
Sada mislim suprotno: da naša diplomacija mora razumjeti ulogu religije. Dok u potpunosti vjerujem u odvojenost religije i države, ne možete odvojiti ljude od njihove vjere i morate razumjeti koji su njihovi motivi.

I dok je gospodja Albright promjenila svoje stajalište, u američkoj politici nije došlo do zvanične promjene u sprovodjenju diplomacije.

Gospodja Albright kaže da neriješen status Jerusalema ilustruje njene tvrdnje.

Albright:
Da je Jerusalem samo teritorijalno pitanje, odavno bi bio riješen. Ali, to što sve strane smatraju da je ta zemlja od Boga data upravo njima, znatno komplicira rješenje.

Albright ukazuje da su istraživanja pokazala da Evropska društva posvećuju manje pažnje religiji nego Amerikanci. Po njenom mišljenju to se treba promjeniti, kako bi Evropljani bolje razumjeli rastuću muslimansku manjinu.

Albright:
Mislim da, do odredjdnog stupnja, Evropljani trebaju početi sagledavati ulogu religije. Evropljani su prošli kroz svoje religijske ratove i misle da su sa tim završili, ali time to nije završeno.

Političke i kulturne napetosti izmedju sekularnih Evropljana i muslimana koji praktikuju vjeru su odnedavno u porastu. Kao moguće riješenje, gospodja Albright ukazuje na «Deklaraciju evropskih muslimana» koju je napisao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Mustafa efendija Cerić.

Albright:
Veliki muftija u Sarajevu je neko ko je jako zabrinut za život muslimana u Evropi. I, on je predložio novi društveni sporazum u kojem muslimani koji žive u Evropi treba da prihvate činjenicu da žive u nacionalnim državama i da imaju odredjene obaveze kao gradjani tih država. U isto vrijeme, vlade tih zemalja treba da poštuju kulturne i religijske tradicije muslimana unutar svojih državnih granica.

U knjizi The Mighty and the Almighty, gospodja Albright kaže da je predsjednik Bush otudjio muslimane širom svijeta koristeći kršćansku retoriku u pitanjima vanjske politike.

Medjutim, dok predsjednik često u svojim govorima spominje Boga, on kaže da njegova religijska ubjedjenja nisu isključiva. Gospodin Bush kaže da vjeruje da se kršćani i muslimani mole istom Bogu. On je nedavno za televiziju ABC rekao: Mi samo imamo različite puteve kojima dolazimo do Svemogućeg.

Predsjednik Bush kaže da Sjedinjene Države nisu u religijskom ratu u borbi protiv terorizma. On kaže da se Amerika bori protiv ljudi koji ubijaju nedužne, a ne grupa koje praktikuju svoju religiju.

XS
SM
MD
LG