Linkovi

Opera u Berlinu otkazala predstavu u strahu od odmazde islamskih ekstremista


Njemački kancelar Angela Merkel je upozorila protiv podsticanja straha od nasilja islamista, tragom otkazivanja predstave u Berlinskoj operi u kojoj se prikazuje i živopisan lik poslanika Muhameda.

List Hanover Neue Presse, navodi riječi premijerke, koja kaže da Njemci moraju biti pažljivi i nepovlačiti se zbog straha od potencijalnog nasilja od strane islamskih radikala.

Njen komentar je usljedio danas, nakon što je Njemačka opera u Berlinu otkazala novembrasko izvodjenje Mocartove opere "Idomeneo."

Direktorica Kirsten Harms je rekla da ju je berlinska policija upozorila da bi izvodjenje te opere moglo izazvati nepredvidljive sigurnosni rizik za tu opersku kuću.

Nakon premijere opere izvedene 2003. godine u produkciji Hansa Neuenfelsa, oštre kritike izazvala je scena u kojoj kralj Idomeneo na pozornici tetura sa odsječenim glavama poslanika Muhameda, Bude, Isusa, i grčkog boga Posjedona. Mnogi muslimani smatraju bogohuljenjem bilo kakvo prikazivanje lika poslanika Muhameda.

Sporna scena nije dio orginalne, 225 godina stare Mocartove opere, nego je dodatak producenta Neuenfelsa. Njegova predstava zadnji put je izvedena u martu 2004. godine.

Ranije je Ministar unutarnjih poslova Njemačke, Wolfgang Schaeuble odluku Opere u Berlinu nazvao ”ludom“ i neprihvatljivom. Ostali političari u Njemačkoj kažu da takva odluka može prijetiti umjetničkim slobodama u zemlji.

XS
SM
MD
LG