Linkovi

Nedostatak slobode štampe na Kubi


Reporteri bez granica, nezavisna posmatračka grupa sa sjedištem u Parizu, objavila je pismeno saopštenje u kojem je pozdravila oslobadjanje Ahmed Rodriguez Albacia, novinara iz Kube i člana nezavisne informativne agencije Mladi protiv cenzure. Gospodina Rodrigueza su zvaničnici službe državne bezbijednosti držali zatvorenog četiri dana. Reporteri bez granica su saopštili da će “ nastaviti pažljivo pratiti ovaj slučaj od kako su vlasti naredile gospdinu Rodriguezu da prestane da se bavi novinarstvom.

Reporteri bez granica su naveli da je do hapšenja gospodina Rodrigueza došlo u vrijeme kada je Kuba preuzela rotirajuće predsjedništvo u Pokretu nesvrstanih na samitu održanom u Havani. Zvaničnici grupe su saopštili da bi kao predsjedavajuća ovog pokreta, Kuba trebala osigurati poštivanje ljudskih prava i gradjanskih sloboda.
Reporteri bez granica su takodjer izjavili sljedeće: “Kuba je, nakon Kine drugi najveći zatvor u svijetu za novinare, sa dvadeset-tri novinara iza rešetaka.”

Medju zatvorenim je i Ricardo Gonzales Alfonso, osnivač magazina De Cuba. U julu mjesecu su novinari Roberto de Jesus Guerra Perez i Oscar Mario Gonzales Perez obilježili svoju prvu godišnjicu u kubanskom zatvoru. Protiv njih se očekuje podizanje i dodatnih optužnica. Gospodin Guerra je saradnik Radio Martia i stranica na Internetu Payolibre i Nueva Presenta Cuba. Gospodin Gonzales je osnivač nezavisne kubanske informativne agencije Grupo de Trabajo Decoro.

Glasnogovornik američkog State departmenta Sean McCormack je komentirao ograničavanje slobode medija na Kubi:

SEAN McCORMACK: To je žalosna situacija u kojoj pati kubanski narod i gdje sloboda izražavanja u zemlji zaista ne postoji.

U nedavnom izvještaju američke Komisije za pomoć za slobodnu Kubu se kaze da će obnavljanje slobode medija na Kubi “biti ključno kako bi se osigurali slobodni i pošteni višestranački izbori.” Američki državni sekretar Condoleezza Rice je izjavila, “sva slobodna društva snose odgovornost da izvrše pritisak na restriktivne vlade kako bi omogućile slobodu medija.”

XS
SM
MD
LG