Linkovi

Momčilu Krajišniku 27 godina zatvora


Haške sudije su danas osudili Momčila Krajišnika na 27 godina zatvora zbog, kako se navodi, dokazane ključne uloge u zajedničkom zločinačkom poduhvatu. Istovremeno, oslobodili su ga optužbi za genocid i učešće u genocidu nad ne-Srbima u Bosni i Hercegovini.

Nekadašnjem predsjedniku skupštine bosanskih Srba, Momčilu Krajišniku je danas Sudsko vijeće izreklo kaznu od 27 godina zatvora- time je zaključen sudski proces dug više od dvije i po godine, nakon kojega su sudije Haškog tribunala stekli uvjerenje da je Momčilo Krajišnik kriv za "ključnu ulogu" u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bila deportacija i prisilno premještanje Bošnjaka i Hrvata sa teritorija koje su kontrolisali bosanski Srbi.

U isto vrijeme, Vijeće je oslobodilo Krajišnika optužbi za genocid i učešće u genocidu, uz obrazloženje da tužitelji tokom procesa nisu dokazali da je imao namjeru da Bošnjake i Hrvate uništi kao etničku grupu.

Medjutim, "ključna uloga" u zločinačkom poduhvatu nosi sa sobom krivnju za ubistva, progon, istrebljenje, deportacije i nasilno premještanje stanovništva. Kao dokazana, prihvaćena je i tvrdnja da su u okviru zajedničkog zločinačkog poduvata počinjeni zločini nad ne-Srbima, i to u 35 bh opština. Na osnovu svega navedenog, Krajišnik je osudjen na 27godina zatvora, u šta se zbraja i vrijeme koje je Momčilo Krajišnik, od hapšenja 3. aprila 2000.-te, proveo u haškom pritvoru.

XS
SM
MD
LG