Linkovi

Donald Rumsfeld u Crnoj Gori


Državni sekretar SAD za odbranu Donald Rumsfeld rekao je danas da SAD u potpunosti podržavaju inicijativu Crne Gore da se pridruži programu NATO Partnerstvo za mir. Iz Podgorice javlja dopisnik Glasa Amerike na Srpskom jeziku, Nebojša Redžić.

"SAD u potpunosti podržavaju zahtev Crne Gore da se priključi programu Partnertsvu za mir i mi smo spremni da podržimo vaše aspiracije da se priključite NATO i drugim međunarodnim integracijama", kazao je Rumsfeld na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Milom Đukanovićem u Podgorici.

Rumsfeld je izrazio zadovoljstvo što je "slobodnoj i nezavisnoj Crnoj Gori" i dodao da su pred tom državom istorijske odluke koje će "odrediti njenu budćnost".

"Crnogorska ekonomija raste po dobroj stopi i zbog toga je primjereno da doprinesete svjetskoj sigurnosti".

Rumsfeld je naveo da na putu ka integracijama Crna Gora ima "mnogo posla" - da sprovede reforme i razvija demokratiju. Američki zvaničnik je izrazio uverenje da će se Crna Gora, "ne samo brzo uključiti u Partnerstvo za mir", već da će joj članstvo u tom programu pružiti mnoge mogućnosti.

Upitan kako konkretno SAD mogu pomoći Crnoj Gori u reformi vojske, Rumsfeld je kazao da su crnogorski zvaničnici tražili pomoć u uništavanju zastarjelog oružja, i da će razmotriti mogućnost da nacionalna garda neke od američkih država pomogne formiranje crnogorske garde.

Premijer Milo Đukanović je rekao da je Crna Gora spremna da prihvati sve obaveze iz evroatlanskih integracija, te da od SAD očekuje prenošenje iskustava i znanja kako bi se pripremila za to.

Predsjednik Vlade je naveveo da je Crna Gora spremna da sa NATO uskoro potpiše Sporazum o statusu snaga. Prema njegovim rečima, Crna Gora je spremna da participira u globalnoj antiterorističkoj koaliciji, ali u razgovoru sa Rumsfeldom nije detaljnije razrađen model učešća crnogorskih vojnika u međunarodnim vojnim akcijama.

"To će biti predmet naših budućih razgovora na ekspertskom nivou", rekao je Djukanović i dodao da Vlada smatra da vojnici treba da se dobrovoljno opredeljuju za učešće u mirovnim operacijama. Rumsfeld se danas u Podgorici sastao i sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, a razgovorima su prisustvovali čelnici vojski dvaju zemalja.

Posjetu Rumsfelda pratile su opsežne mjere bezbejdnosti, a podgoričku vilu "Gorica" gdje su bili razgovori, obezbjeđivali su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice crnogorske policije.

XS
SM
MD
LG