Linkovi

Presuda Momčilu Krajišniku 27. septembra


Presuda Momčilu Krajišniku će biti izrečena u srijedu, 27. septembra, potvrdjeno je u Haškom sudu.

Za dva dana će biti poznata presuda haških sudija nekadašnjem predsjedniku Skupštine bosanskih Srba, optuženom od srane Tribunala za ratne zločine.

Momčilo Krajišnik se, pored ostalog, tereti za najteži zločin, genocida, počinjen, prema uvjerenju tužitelja, nad Bošnjacima tokom rata
u BiH.

Tačnije, optužnica tereti Krajišnika u dvije tačke za genocid i saučesništvo u genocidu, u pet tačaka za zločine protiv čovječnosti (istrebljenje, ubistvo, progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije, i nečovječno postupanje), i u jednoj tački za kršenje zakona i običaja ratovanja.
Po istoj optužnici, pred haškim sudom se našla i član nekadašnjeg najužeg ruovodstva bosanskih Srba, Biljana Plavšić. Ona je priznala krivnju za progon ne-Srba i osudjena je na osam godian zatvora.

Tužitelji za Krajišnika traže maksimalnu kaznu zatvora, dok je odbrana insistirala na njegovom bezuslovnom puštanju na slobodu pošto, po
njima, nije dokazana diretna krivnja i umješanost optuženog u zločine koji mu se pripisuju.

Momčila Krajišnika su aprila 2000-te uhapsile medunardone snage na Palama, a sudjenje mu je trajalo od februara 2004. do augusta ove godine.

XS
SM
MD
LG