Linkovi

New York: Otvoreno zasjedanje Generalne Skupštine UN-a


Predsjendik Bush je danas u New Yorku pozvao svjetske lidere da podrže umjerene snage i reformatore na Srednjem Istoku i da pomognu u stvaranju, kako je kazao, svijeta bez terora. Obračajući se članovima Generalne skupštine UN-a, predsjendik Bush je na otvaranju sjednice kazao da je svijet uključen u ideološku bitku između ekstremista koji se koriste terorom i umjerenih snaga koje podržavaju mir.Predsjednik Bush je obećao da će nastaviti pružati podršku vladama Iraka i Afganistana u njihovoj borbi protiv terorista.

BUSH: Mi moramo pružiti podršku umjerenim liderima i umjerenim reforamtorima na širem podru?ju Srednjeg istoka.

Američki predsjendik je također naglasio da Iran mora odustati, od kako je kazao, ambicije za nuklearnim oružjem. On je dodao da Sjedinjene Države rade na diplomatskom rješenju ovog pitanja, te da se Sjedinjene Države ne protive istinski miroljubivom nuklearnom programu Irana.On je također dodao da Sjedinjene Države ne žele sukobe u regionu, ali da za sve žele bolji život, gdje će svi ljudi biti slobodni.

BUSH: Moja zemlja želi mir.Ekstremisti šire propagandu tvrdeći da je Zapad umiješan u rat protiv Islama.Ova propaganda je lažna i namjera joj je da zbuni i opravda djela terorizma.

Ranije u toku dana se u New Yorku Američki predsjednik sastao s Francuskim predsjendikom Jacquesom Chiracom kako bi razgovarali o pitanju Irana. Nakon sastanka je predsjendik Bush upozorio na moguće sankcije ukoliko Iran ne udovolji zahtijevima za okončanjem obogaćivanja uranijuma.Gospodin Chirac je kazao da on i predsjendik Bush imaju isti stav po pitanju ovog problema.Tokom obraćanja Generalnoj skupštini UN-a, predsjednik Bush je danas imenovao specijalnog izaslanika za Sudanski regionu Darfur, Andrewa Natsioa,bivšeg zvaničnika Američke agencije za međunarodni razvoj, USAID-a.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinejad kaže da je političko stanje savremenog svijeta razočaravajuće, i da Iran ima određene ideje boljeg upravljanja globalnim problemima.On je, u razgovoru sa Iranskim novinarima, nakon dolaska u New York radi sastanka Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, rekao da je međunarodna atmosfera puna prijetnji, tenzija i neprijateljstva. On je rekao da je stav Vijeća Sigurnosti prema Iranskom nuklearnom programu primjer nelogičnog pristupa. Državni sekretar Sjedinjenih Država, Condoleezza Rice, je danas u New Yorku rekla da svijet rizikuje gubitak kredibiliteta ukoliko ne poduzme sankcije protiv Irana. U Washingtonu je visoki zvaničnik State Department-a, Nicolas Burns, Senatskom Vijeću rekao da bi se prvobitnim sankcijama protiv Irana tražilo da se ograniči pristup Teherana civilnoj tehnologiji kojom se može razviti nuklearno naoružanje.

Generalni sekretar UN-a Kofi Annan je izjavio je da najveći globalni izazovi nisu razriješeni, već da su zaoštrili u deceniji u kojoj se nalazio na čelu svjetske organizacije. Gospodin Annan je danas otvorio posljednju Generalnu skupštinu UN-a kojoj prisustvuje u svojstvu Generalnog sekretara, budući da njegov drugi petogodišnji mandat istiće 31. Decembra. On je naglasio da je postignut progres u otpisivanju dugova, borbi protiv siromaštva i HIV-a, i okončanju ratova. Međutim, mnogi dijelovi svijeta, posebno zemlje u razvoju, izloženi su surovim sukobima, dodaje gospodin Annan. On je I dalje kritikovao svjetsku ekonomiju koju je nazvao nepravednom. Kofi Annan je također naveo da stanovnike svih dijelova svijeta ugrožava širenje oružja za masovno uništenje, i još je istakao da je potrebno da se hitno pozabavii pitanjima razoružanja i neširanje nuklearnog oružja. Generalni sekretar UN-a posebno izražuje žaljenje zbog sukoba u Darfuru.

XS
SM
MD
LG