Linkovi

Bruce Hitchner: 'Predizborna kampanja u BiH ružna, ali ne i iznenađujuća'


VOA: Kako izvještava novinar Glasa Amerike Barry Wood, ovdje u Sjedinjenim državama, po pitanju okotbarskih izbora postoje mišljenja da nakon tih izbora neće biti ubrzani procesi stvaranja većeg jedinstva na državnom nivou i etničkog pomirenja. Nacionalistička raspoloženja su u porastu zbog načina na koji bosanskohercegovačke političke stranke vezane za tri, u mnogim slučajevima suprotstavljene, etničke zajednice vode predizborne kampanje. Bruce Hitchner, profesor sa univerziteta Tuft, inače aktivno uključen u procese potpomaganja međuetničke suradnje u Bosni i Hercegovini, o predizbornoj kampanji govori kao o - kako je rekao - ružnoj, ali ne i iznenađujućoj. Bosanski muslimani, najveća etnička grupa sve glasnije traže ukidanje Republike Srpske . S druge strane, mnogi političari iz tog entiteta prijete referendumom . Gospodin Hitchner procjenjuje da bi političari, bez obzira na nacionalnu i stranačku pripadnost trebali vrlo oprezno govoriti o promjenama Dejtonskog sporazuma.

HITCHNER : Napustiti Dayton preko noći tvrdeći da je odustajanje od tog sporazuma jedini način da se ostvari dalji napredak u izgradnji jedinstvene države je u suprotsnosti sa desetogodišnjim iskustvom i desetak godina određenog napretka koji je postignut. Bilo koji budući proces ukoliko se želi da bude uspješan moraće podrazumijevati kompromise sa svih strana.

VOA: Profesor Bruce Hitchner smatra da je realna opasnost da u oba entiteta predizborna kampanja ojača osjećaj nacionalizma u najvećim etničkim zajednicama i učini težim postizanje nužnih kompromisa u post-izbornom periodu.

HITCHNER: Mnogo manje me brine mogućnost obnavljanja nasilja a mnogo više otvrdnjavanje političkih pozicija, što bi moglo voditi u politički ćorsokak ili čak dovesti do raspada postojeće političke funkcionalnosti.

XS
SM
MD
LG