Linkovi

Di Carlo: 'Retorika koja raspiruje neodgovorna u u ovom trenutku'


VOA :Pomoćnik američkog državnog sekretara za pitanja Euroazije, Rosemary de Carlo, u razgovoru sa novinarkom Glasa Amerike Ivanom Kuhar, prokomentirala je dosadašnji tok izborne kampanje u BiH. U kraćem izvodu iz tog podužeg razgovora izdvojili smo nekoliko poruka sadržanih u intervjuu sa gospođom de Carlo.

DI CARLO: Kao prvo mi mislimo da su ovi izbori izuzetno važni. Svi su izbori važni, ali su ovi posebo važni. Vi znate da međunarodna zajednica razmatra postepeno ukidanje ureda Visokog predstavnika, tako da će lideri koji će biti izabrani na oktobarskim izborima biti u potpunosti odgovorni za upravljanje BiH u budućnosti. Ljudi koji ovaj put izađu na izbore će povjeriti veliku odgovornost i ovlasti onima koje izaberu. Zato mislimo da je obaveza, i za političke lidere koji će biti birani i za glasače, da se fokuisraju na pitanja koja su najvažnija - ojačavanje bosanskohercegovačkih demokratskih institucija i poboljšanje ekonomije. Mislimo da je retorika koja raspiruje, iskreno rečeno, neodgovorna u ovom trenutku.

VOA: Mnogi spominju mogućnost određenih promjena u odnosu na ono što je dogovoreno u Daytonu. O tome gospođa Di Carlo kaže.

DI CARLO: Prvo, mi se veoma nadamo da će i poslije izbora u BiH biti sagledan i pažljivo analiziran dio Ustava kojeg treba modernizirati. Kao što znate, mi smo izrazili ogromnu podršku za proces ustavnih promjena ranije tokom ove godine. Mi smatramo da bi posebna pažnja trebala biti na izborima, formiranju nove vlade , a onda do lidera i drugih dijelova društva u BiH da vide šta treba uraditi , šta treba ojačati u nastojanju da se brzo krene ka evropskim integracijama. Mi se nadamo da će oni to i uraditi.

VOA: Gospođa Di Carlo odgovora i na pitanje šta je dovelo do odluke o zatvaranju baze Orao u Tuzli.

DI CARLO: Kao što sam i kazala, mi vjerujemo da međunarodna zajednica ima ulogu u BiH, mi pdržavamo sva nastojanja te zemlje koja se tiču ulaska u Evropsku uniju, ali isto tako mislimo da međunarodna zajednica mora biti manje prisutna. BiH je radila teško da razvije institucije, izgradili su jako puno kapaciteta i sada su u stanju da se sa mnogim problemima uhvate u koštac.To su sve racioanlni razlozi za zatvaranje baze. Mi znamo da su u BiH ,sa reformom odbrane koja se tamo provodi, u stanju da se nose sa pitanjima sigurnosti.

VOA: Ne mislite da će sigurnost biti u oapsnosti ni u kojem slučaju.

DI CARLO: Ne , da smo mislili tako, mi ne bismo donijeli odluku o zatvaranju baze.

XS
SM
MD
LG