Linkovi

Khatami brani iranski nuklearni program


Bivši iranski predsjednik Mohamed Khatami je jučer održao govor u Nacionalnoj katerdrali u Washigntonu, gdje je pozvao na dijalog i uzajamno poštivanje između istočne i zapadne civilizacije, rekavši da bi Iran mogao razmisliti o suspenziji svog nuklearnog programa ukoliko se otvore pregovori sa Sjedinjenim državama.
Bivši iranski predjsendik Mohamed Kahtami je najviši iranski zvaničnik koji posjećuje Washignton od 1979, kada su islamski fundamentalisti u Teheranu kao taoce uzeli američke diplomate. Njegova posjeta nekoliko američkih gradova međutim ne uključuje nikakve susrete s američkim zvaničnicima. Predjsednik Bush je odbio zvanične kontake s Iranom u trenutku dok njegova adminsitracija poziva na ekonomske sankcije protiv Irana zbog njegovog kontroverznog nuklearnog programa. On je tokom govora u katedrali osudio uklearno oružje, rekavši da svi trebaju pokušati eliminirati oružje s lica zemlje.
Gospodin Khatami je stao u odbranu iranskog nukleranog prgorama kao mirnodopskog i potrebnog za proizvodnju nuklearnu energiju. On je rekao da bi njegova zemlja mogla razgovarati osuspenziji programa ukoliko bi mogla započeti razgovori sa Sjedinjenim državama bez ikakvih preduvjeta.


Tokom pregovora mogli bi govoriti o suspenziji, trajanju suspenzije, njenoj prirodi. Mislim da je to najbolje rješenje, jer prijetnja silom nikada nije dovodila do rješenja, rekao je gospodin Khatami.

On je odbacio anti-semitizam, rekavši da sve religije imaju vrijednosti. Posjeta gospodina Khatamija Sjedinjenim državama uključuje,osim ovog u Washigntonu, govore u Ilionisu i Massachussettsu, kao i na zasjedanju Generalne Skupstine u UN-u, slijedece nedjelje.

XS
SM
MD
LG