Linkovi

State Department: Referendum o otcjepljenju R. Srpske nije opcija


Državna tajnica Condoleezza Rice primila je danas predsjednika Srbije Borisa Tadića, nakon što se on jučer susreo s njenim zamjenikom, Nicholasom Burnsom. Oba su sastanka prola vrlo uspješno – kaže za Glas Amerike pomoćnica Državne tajnice Rosemary Di Carlo:

Razgovaralo se o čitavom nizu pitanja, kao što je budućnost bilateralnih odnosa, naravno, razgovaralo se i o Kosovu.

Državna tajnica Rice vrlo je jasno rekla da je važno konstruktivno sudjelovati u procesu rješavanja budućeg statusa Kosova.

Stabilnost regije te promocija euro-atlantskih integracija predstavljaju glavne ciljeve američke politike prema južnoistočnoj Europi, kaže gospodja Di Carlo. Nerješeno pitanje statusa Kosova predstavlja veliki faktor nestabilnosti u regiji:

Trebamo rješiti pitanje statusa Kosova u kontekstu spomenutih ciljeva. Moramo naći realistično rješenje, koje će omogućiti budućnost Kosova kao multietničkog društva, a koje će biti prihvatljivo stanovnicima Kosova.

Di Carlo je, medjutim, upozorila da će se rješenje statusa Kosova naći jedino ukoliko obje strane budu maksimalno fleksibilne i predane iskrenim i temeljitim pregovorima.

Gospodja di Carlo kaže da eventualna neovisnost Kosova ne postavlja presedan za legalnost referenduma u Republici Srpskoj, s ciljem da se RS odcijepi of Bosne i Hercegovine:

Daytonski sporazum, kojeg je medjunarodna zajednica i Vijeće sigurnosti prihvatilo, odredio je granice Bosne I Hercegovine. Te su granice čvrste. Referendum u Republici Srpskoj nije opcija, naglasila je Rosemary di Carlo.

Danas je Glavna tužiteljica haaškog tribunala Carla del Ponte izjavila u Beču da je srbijanska vlada sposobna uhapsiti generala Ratka Mladića “još ovo poslijepodne, ukoliko to srbijanska vlada zaista želi”. Rosemary di Carlo kaže da Sjedinjene Države očekuju da se srbijanska vlada drži nedavno izradjenog “akcionog plana” te da uhiti optuženike za ratne zločine:

Koliko ja razumijem, akcioni plan sadrži i stavku da će general Mladić biti uhićen, ukoliko se dobrovoljno ne preda. Nadamo se da će se Vlada Srbije pridržavati tog obećanja.

Tužiteljica Carla del Ponte danas je takodjer rekla da mnogi počinitelji ratnih zločina možda nikada neće izaći pred Haaški tribunal, s obzirom da sud završava svoje aktivnosti u sklopu izlazne strategije koju je odredilo Vijeće sigurnosti UN-a. No, pomoćnica američke Državne tajnice naglašava da će medjunarodna zajednica suditi Mladiću i Karadžiću, kada budu uhićeni:

Politika je Sjedinejnih Država da će vrata tribunala za ratne zločine uvijek ostati otvorena za Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Mislimo da iskreno pomirenje u tom dijelu svijeta neće biti moguće dok njih dvojica ne izadju pred sud. Stoga je vrlo bitno da im se sudi. zaključila je pomoćnica gospodje Rice za Evropu, Rosemary di Carlo.


(SIGNED)


XS
SM
MD
LG