Linkovi

Bivši iranski predsjednik posjećuje Sjedinjene Države


Bivši iranski predsjednik Muhammad Khatami nastavlja svoj posjet Sjedinjenim Državama, prvi takav posjet jednog visokog iranskog zvaničnika od krize s taocima, 1979 godine. Danas gospodin Khatami govori u washingtonskoj Nacionalnoj katedrali, o tome kako tri Ibrahimove vjere - Judaizam, Kršćanstvo i Islam - mogu zajedno raditi na promoviranju mira u svijetu.
Američki State Department je saopćio kako obezbjedjuje sigurnosnu pratnju za gospodina Khatamija; glasnogovornik je rekao da vladino obezbjedjenje sradjuje sa policijom savezne države Massachussets, kako bi se obezbijedila sigurnost za bivšeg iranskog lidera kada u nedjelju posjeti Boston. Ranije je guverner Massachussetsa izjavio da neće obezbijediti pratnju za gospodina Khatamija. Guverner Mitt Romeny je takodjer kritizirao univerzitet Harvard koji je pozvao Muhammeda Khatamija da održi govor studentima. Guverner je svoj stav propratio izjavom da je ova posjeta sramota zbog svih onih Amerikanaca koje su ekstremisti pobili.

Gospodin Khatami posjecuje Sjedinjene drzave vec nekoliko dana, a posjet zavrsava prisustvovanjem sjednici generalne SKupstine UN-a slijedeci petak.

XS
SM
MD
LG