Linkovi

Australija želi državni pogreb za poginulog prirodnjaka Steve Irwina


Australijski premijer, John Howard, govoreći danas pred Parlamentom u Canberri, poginulog australijskog prirodnjaka i zvijezdu tv kanala Planeta Životinja, Stevea Irwina, je nazvao Australijskom Ikonom, dodajući da se radilo o izuzetnoj osobi, čija ga je, kazao je, australijski premijer, bizarna smrt i samog ostavila u šoku; u medjuvremenu se na stotine ljubitelja čuvenog lovca na krokodile, Stevea Irwina, okuplja se u njegovom životinjskom parku sjeverno od Brisbane-a, kako bi odali posljednju počast čovjeku kojeg su zvali lovcem - ali koji nikada nije ubio niti jednu životinju, i kojeg je njegova ljubav i odanost zaštiti prirode i divljeg života , učinila popularnim diljem svijeta. Mnogi od Irwinovih vjernih obožavatelja nisu mogli govoriti od suza, a neki , poput američkog turiste Michaela McCaine-a, su izrazili žalost i iznenadjenost grandiznošću broja poklonika koji su došli položiti vijeće i napisati koju riječ oproštaja.
U medjuvremenu je australijski ministar vanjskih poslova Alexander Downer Irwina nazvao velikim ambasadorom Australije:
Izuzetno draga, šarmantna priroda, nevjerovatno poštenje, i uz to takvo poznavanje prirode i životinja...Bio je u stanju sve to prenijeti ljudima putem njihovih tv ekrana, i ujedno biti veliki ambasador Australije u Americi, i diljem svijeta.
Navodi se da će vlada predložiti Irwinovoj udovici Terry Irwin da se legendarnom lovcu na krokodile upriliči državni pogreb. Njegove najbliže kolege i prijatelji, koji su bili s Irwinom pod morem kada se nesreća dogodila, kažu da je moguće da se snimak njegove smrti, koji je uhvaćen na kameri, objavi, iz prostog razloga, kažu: Steve bi to tako želio!
XS
SM
MD
LG