Linkovi

Predsjednik Bush : S teroristima nema ni dijaloga ni kompromisa


Predsjednik Bush je rekao da sa teroristima koji odbijaju mirnu koegzistenciju ne može biti niti dijaloga, niti kompromisa.
Američki predsjednik se danas obratio grupi oficira i vojnih zvaničnika u Washingtonu i tom prilikom iznio smjernice najnovije strategije borbe protiv medjunarodnog terorizma.
Predsjednik je rekao da je nacija sigurnija nego je bila nakon napada 11. septembra 2001. godine, ali još uvijek nije potpuno bezbjedna.
On je dalje rekao da su zvaničnici obavještajnih službi saznali mnogo odataka o aspiracijma terorista da uspostave islamsku vlast i nametnu radikalni i agresivni islamski sistem diljem cijelog Bliskog istoka. Sjedinjene države i njeni saveznici moraju riječi neprijatelja shvatiti ozbiljno, dodao je Bush.
Predsjednik je rekao da će protu-teroristička strategija uključiti i zabranu oružja za masovno uništenje režimima i teroristima putem medjunarodnih koalicija zemalja koje će zajedničkim snagama zaustaviti dostavu ovakvih oružja preko granica.
Protiv terorističke ideologije se mora boriti slobodom i demokratijom,rekao je George Bush.
Demokratska opozicija, medjutim, navodi da predsjednik Bush Ameriku nije učinio sigurnijom. Predsjedavajući manjine u Kongresu, Harry Reid je rekao da Bijela Kuća nije poduzela mnoge od koraka predloženih u izvještaju nezavisne komisije formirane nakon 11. septembra 2001. godine.
XS
SM
MD
LG