Linkovi

Amerika – proizvodnja raste plate padaju?!


Ekonomija u Sjedinjenim Državama je u protekloj godini zabilježila izuzetno dobre rezultate. Ukupna proizvodnja je povećana, kao i produktivnost, a stopa neazaposlenosti je niska, oko 5 posto. Medjutim, takav rast ekonomije ne prati i rast plata radnika.

Ukupan društveni proizvod u Americi je porastao za 5,8 posto u posljednjih 12 mjeseci. To je najveći rast od 1998. godine. U isto vrijeme je otvoreno 5,7 miliona novih radnih mjesta, što je stopu nezaposlenosti spustilo ispod 5 procenata. Porast produktivnosti i smanjeni izbor uposlenika povećali su plate radnika za 1,7 posto. Medjutim, predsjednik Nacionalnog udruženja proizvodjača John Engler kaže da njihov godišnji izvještaj pokazuje da kupovna moć radnika opada.

John Engler – Nacionalno udruženje proizvodjača:
Kada se uračuna inflacija, plate ne rastu. Ustvari prosječna nadnica je pala za pola procenta u istom periodu. Glavni razlog za to je što porast plata ne drži tempo sa rastom inflacije. Samo su troškovi energije lani skočili za 23 posto, kaže Engler.

Glavni ekonomista tog američkog udruženja proizvodjača, David Houther preračunava stvarne plate uzimajući u obzir cijene goriva, i radne povlastica koje plaća poslodavac. Po njegovoj računici plate su opale za 2 posto od 2001. godine.

David Houther – ekonomista:
To pokazuje koliko su američka ekonomija i radnici ranjivi na promjenljivo globalno tržište energije, koja je postala rastući teret američkim radnicima.

Predsjednik Bush je, nedavno, govorio grupi radnika u Marylandu. On se složio da cijene energije uzimaju sve veći dio radničkih plata, dodajući da njegova administracija radi na rezvoju tehnologija koje će smanjiti ovisnost od energije iz uvoza.

George W. Bush – predsjednik SAD:
Kako bi bili manje ovisni od strane nafte, zašto se ne osloniti na nešto pouzdanije, na američke farmere u proizvodnji energije – to je upravo ono što mi radimo, kaže predsjednik Bush.

Medjutim, John Engler želi da predsjednik ide dalje od toga i energiju učini nacionalnim prioritetom.

John Engler – Nacionalno udruženje proizvodjača:
Troškovi energije teško pogadjaju plate radnika. Kongres i vlada moraju reagirati ili će cijene energije nastaviti da umanjuju rast američke ekonomije, štetno uticati na proizvodjače i umanjivati plate radnika.

Iz Nacionalnog udruženja proizvodjača upozoravaju da će tokom narednih 20 godina, i uz povećanu energetsku efikasnost, Amerika morati uvoziti oko trećine svojih ukupnih potreba za energijom.

XS
SM
MD
LG