Linkovi

Gradić Brenson godišnje privuče 7 miliona turista


Gradić Branson u sredini Amerike, u saveznoj državi Missouri, postaje sve popularnija turistička destinacija. On ima manje od 8 hiljada stanovnika, ali privlači 7 miliona posjetitelja svake godine. Većina njih su Amerikanci, ali i turisti iz cijelog svijeta. Novinarka Glasa Amerike Zulima Palacio objašnjava zašto je ovaj gradić toliko popularan.

Branson, Missouri-srednji zapad Amerike. To je dragulj zabave i prirode u srcu Amerike. U svijetu je poznat po velikim zvijezdama i predstavama namjenjenim obiteljima--100 na dan u 47 pozorišta. Tu ima svega: od muzike i plesa do madžioničara i komedijaša, zajedno sa prodavnicama i zabavnim parkovima. Gradonačelnik Lous Schaefer kaže:

Posjetitelji ovdje imaju raznoliku zabavu koju ne mogu nigdje drugo naći. Ne možete otići u Las vegas i pronaći predstave koje mi imamo ovdje. Nee od naših predstava jesu u Las Vegas stilu. Ali ne radi se o Las Vegasu, Orlandu, ili Nashvilleu. Ovo je mješavina svega po malo, kaže gradonačelnik.

Tu se mogu vidjeti veterani zabavljači kao što su Andy williams, Wayne Newton i Dolly Parton, koji privlače cijele obitelji. većina akcije se odvija duž užurbane ulice dugačke 8 kilometara, sa parkovima, pozorištima, restoranima i hotelima.

Komercijalni kompleks vrijedan više miliona dolara pod imenom Branson Landing ima preko 41 hiljadu kvadratnih metara sa prodavnicama i restoranima i impresivnom fontanom.

Ali prestave su te koje najviše privlače posjetitelje. Bransonovi zabavljački korjeni sežu 47 godina unazad, s obitelji Mabe. Bret Mabe je basista i direktor grupe.

Moj otac i ujak su započeli ovaj show 1959, prije nego sam ja rođen. Kada sam bio beba, oni bi me stavili u futrolu za gitaru, i dok se otac nalazio na bini, ja bih spavao u futroli.

Nakon 12 hiljada predstava, obitelj Mabes ima vlastito pozorište s vjernom publikom.

Branson je okružen zelenim planinama Ozark. Tu imaju tri jezera za ribarenje i vodene sportove, a grad se i dalje razvija. Michael Ranking je direktor gradskog odjela za ekonomski razvoj.

Istorija Bransona je bila da podstakne razvoj i mislim da ćemo vidjeti dugoročni rast. U narednih 3-5 godina planirano je nekoliko stambenih projekata, zatim dodatne prodavnice, te još jedno ili dva pozorišta, kaže on.

To će sve doprinijeti industriji turizma koja donosni milijardu i po dolara lokalnoj ekonomiji svake godine.

XS
SM
MD
LG