Linkovi

Amerikanci danas slave Dan rada


Amerikanci danas slave Dan rada, posvećen radnicima i njihovom doprinosu društvu. Vremenom su parade i marševi po američkim gradovima zamjenjeni porodičnim prazničnim okupljanjem koje označava kraj ljeta i povratak djece u škole.

Amerikanci, ali i kanadjani danas slave Dan rada, kao i svakog prvog ponedjeljka u septembru. Sobzirom da je posvećen radnicima i njihovom doprinosu društvu sličan je Prvom maju u nekim drugim zemljama.

Prvi put je proslavljen 5 septembra 1882. godine u New Yorku. Tog dana više od 10 hiljada radnika marširali su Broadwayem tražeći osmočasovno radno vrijeme i reformu zakona o radu.

Danas je praznik sa manje parada i marševa, a više odmaranja.

Bill Samuel iz vodeće američke sindikalne organizacije AFL-CIO, medjutim, naglašava:

<Želimo da danas amerikanci zastanu i pomisle na žrtve koje podnose američki radnici svaki dan dok nastoje pribaviti hranu za porodicu, dok omogućavaju bolnicama da funkcioniraju, i dok prave razne proizvode održavajući američku ekonomiju snažnom.>

Amerikanci danas imaju više vremena za odmor i više para nego što su imali na početku reformi rada. Ipak, više od 40 posto Amerikanaca i danas rade više od 40 sati sedmično.

Gospodin Samuel kaže da se američki radnici i danas bore sa ekonomskim teškoćama.

Povećana cijena zdravstvene zaštite, opadanje penzija, zastale nadnice, ima dosta ekonomke nervoze na radnom mjestu u Americi. Ustvari, učešće radnika u prihodima od rastuće američke ekonomije postaje sve manje, veoma je malo,gledano istorijski, kaže lider američkog sindikata.

I pored svega Amerikanci iz različitih razloga vole svoj posao. Edgar je gradjevinski radnik:

Plata je dobra. Ne radim u odjelu sa kravatom, ali se osjećam ugodno sa onim što sam do sada postigao, kaže ovaj gradjevinac.

Radim sa beskućnicima i imam osjećaj da sam korisna, da pomažem, kaže ova žena.

Prema statističkim podacima Američkog ureda za popis stanovništva, u Americi je u maju ove godine bilo 151 milion radnika. 82 posto uposlenih imaju zdravstveno osiguranje, a 77 posto imaju plaćeni odmor.

I dalje su plate muškaraca veće od plata žena. 2004. godine je prosječna plata muškaraca bila 41 hiljadu, a žena 31. hiljadu godišnje.

I ako ste zaboravili, Praznik rada, nakon što je prvi put obilježen u Americi, se nekoliko godina kasnije prenio u Evropu. Na kongresu radnika u Parizu 1889. godine izglasano je se u znak podrške američkim radnicima i u Evropi traži osmosatno radno vrijeme, a godinu kasnije 1. maj je izabran za dan demonstriranja prava radnika. Kasnije je u mnogim zemljama 1. maj postao praznik, poznat kao Dan rada.

XS
SM
MD
LG