Linkovi

Predstavljamo američke kongresmene - Richard Lugar


Američki kongres se vraća sa svog jednomjesečnog augustovskog odmora kada se suočava s ambicioznim zakonodavnim planom i izborima u novembru. Preostalim mjesecima ovog kongresnog termina će zasigurno dominirati pitanja rata u Iraku i sukoba između Izraela i Hezbollaha.

Republikanski senator Richard Lugar je jedan od najutjecajnijih glasova na Capitol Hillu, bez obzira da li govori o Iraku, Kini, ili nekom drugom pitanju.

”Svijet ima mnogo opasnosti ali i mogućnosti, i uživao sam kao predsjedatelj Komiteta za vanjske odnose jer nudi mnoge šanse da se nauči više, ne samo iz vlastite znatiželje, nego i kroz kontakte s mnogim drugim članovima, i putem televizije, kao i šire javnosti u našoj zemlji.“

U intervjuu za Glas Amerike on govori o zahtjevima posla, kojeg mora izbalansirati s odgovornostima člana komiteta za poljoprivredu.

Među brojnim gostima koje je primio su glumica Angelina Jolie, ambasadorica dobre volje pri UNHCR-u, te brojni strani zvaničnici.

Vjerujem da je vrijednost svih tih razgovora ne samo pokazati da naša zemlja za ozbiljno uzima ono što misle drugi ljudi iz drugih zemalja, nego i da ispitamo takve posjetitelje o onome šta se zaista dešava u njihovim zemljama, kaže senator Lugar.

On dolazi u kontakt s najvišim zvaničnicima administracije, uključujući i predsjednika. Ali neki kongresmeni, uključujući i neke iz republikanske stranke predjsednika Busha, su izrazili frustraciju što se administracija češće ne konsultira s kongresom vezano za vanjsku politiku. Upitan o tome, senator Lugar odgovara diplomatski.

Mogu shvatiti da članovi administracije osjećaju da se moraju blisko savjetovati. Oni možda nisu to u svim prilikama toliko idealno i toliko široko uradili kao što su trebali. S druge strane, imamo odgovornost da održavamo saslušanja, da postavljamo pitanja, bez obzira da li se oni konsultiraju s nama ili ne, kaže Richard Lugar koji je započeo svoju javnu karijeru kao član školskog odbora Indianapolisa u saveznoj državi Indijani od 1964 do 1967, u vrijeme borbe za građanska prava u Sjedinjenim državama.

XS
SM
MD
LG