Linkovi

Dodik – Nema reforme koja bi značila ukidanje entitetske policije


Predsjednik Vlade Republike Srpske, Milorad Dodik saopštio je u petak u Banjaluci da zvaničnici ovog entiteta neće prihvatiti bilo kakvu reformu policijskih snaga koja bi značila ukidanje entitetske policije i njenog entitetskog finansiraja. On je poručio da će predstavnik Republike Srpske u radu Direkcije za reformu policije BiH i dalje učestvovati kao posmatrač.

Reforma policije u Bosni i Hercegovini doživljava debakl pošto se Sporazum o reformi ne primjenjuje, a ovom procesu se mora prići na sasvim drugačiji, metodološki način. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, prilikom predaje većeg broja terenskih automobila pripadnicima pojedinih Centara javne bezbjednosti, premijer Republike Srpske, Milorad Dodik poručujući da temeljne odrednice policije ne bi trebale biti promijenjene.

«Policija Republike Srpske i finansiranje na način kako smo predlagali putem trezora i institucija Republike Srpske je minimum o kome bi mi mogli da razgovaramo, uopšte, o reformi policije. Sve drugo, apsolutno ne dolazi u obzir: u organizacionom smislu policija Republike Srpske, u finansijskom smislu konsolidovani budžet može biti na nivou Bosne i Hercegovine ali trezor i operativno finansiranje mora da ide preko trezora i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.»

Milorad Dodik je, takođe, istakao da Direkcija za reformu policije u BiH može odlučivati samo konsenzusom i bez prisustva stranaca dok je direktor policije Republike Srpske, Uroš Pena, inače, po funkciji član ove Direkcije, saopštio da upravo iz ovih razloga, Savjet ministara B i H juče nije prihvatio izvještaj o radu Direkcije.

«S obzirom da je SIPA definisana takva kakva jeste, DGS takav kakav jeste, ovakva reforma vodi samo reformi federalnog MUP-a. Ako MUP Republike Srpske, odnosno Vlada i Narodna Skupština imaju jasne zaključke i mi ne učestvujemo u toj reformi, znači učestvujemo u svojstvu posmatrača. Sve ono što se tamo radi, u suštini je samo reforma federalnog MUP-a.»

XS
SM
MD
LG