Linkovi

Zvjezde Hollywooda i zarade filmskih kompanija


Neke od holivudskih filmskih zvijezda u posljednje vrijeme se suočavaju sa sve većim negativnim publicitetom u medijima, i stručnjaci kažu da se za to plaća cijena. Prilog novinara Glasa Amerike Ernesta Leonga.

Treći dio filma Mission Impossible s Tom Crusiom u glavnoj ulozi je do sada u svijetu zaradio 393 miliona dolara. Ali kompanija Paramount Pictures i Ivacom su nedavno prekinuli 14-godišnji poslovni odnos sa produkcijskom kompanijom slavnog glumca. Oni kažu da su prihodi od filma razočaravajući. Tom Cruise kaže da se njegova kompanija planirala svakako odvojiti. Predsjedatelj Viacoma Sumner Redstone kaže da je nedavno ponašanja Toma Cruisea van velikog ekrana odbilo posjetitelje kina, što je njegovu kompaniu koštalo dodatnih 150 miliona dolara. On je Cruisovo ponašanje opisao kao kreativno samoubistvo.

Neki također vjeruju da bi nedavni incident s Mel Gibsonom koji je vozio u pijanom stanju, koji je uhapšen i navodno davao antisemitske izjave, mogao negativno utjecati na prihode od njegovog najnovijeg filma Apocalypto koji bi se u kinima trebao naći krajem godine. Neki čak vjeruju da je ovaj incident možda uništio i Gibsonovu karijeru.

Reporter iz oblasti zabave JD Cargill kaže da bi nepredvidljivost ukusa ljubitelja filma moglo značiti da bi filmski studiji mogli odustati od angažiranja najvećih zvijezda. Mnoge od njih često zahtijevaju na milione dolara i procenat od profita kojeg zarade njihovi filmovi.

Neki vjeruju da filmovi sa specijalnim efektima ne zahtijevaju poznate glumce kako bi bili financijski uspješni.

U međuvremenu je Tom Cruise nedavno objavio da ulazi u novi poslovni ugovor s grupom ulagača kako bi radili na novim filmskim projektima. Oni su voljni uložiti do 100 miliona dolara u tu kompaniju. Pitanje ostaje: da li će to biti dovoljno da Tom Cruise ponovo uspostavi svoj poslovni status u Holywoodu?

XS
SM
MD
LG