Linkovi

Slijedi li nova utrka u istraživanju svemira


Nakon što su već nekoliko puta odložili lansiranje shuttle-a Atlantis, iz NASA-e danas najavljuju novi pokušaj uzlijetanja za 6., a ako ne tada, onda za 8. septembar,sigurno, ali ako ne bude loše vrijeme. Rusi, u medjuvremenu, takodje najavljuju da će odložiti lansiranje svoje letjelice Soyuz na nekoliko dana, da se izbjegne njegovo ukrštanje u svemiru sa američkom letjelicom.Ne natječu se Amerikanci i Rusi samo u odlaganju lansiranja. Po svemu sudeći, predstoji i jedna mnogo ozbiljnija utrka u svemiru...

Juče je NASA objavila da je nakon konkursa, dodijeljen više miliona vrijedan ugovor za izgradnju Mjesečevog modula sa posadom. Kompanija Lockheed Martin, poznata po izgradnji raketa bez posade, dobila je time odličnu poslovnu priliku i čast da nakon dugog vremena, ponovo povede američku posadu na Mjesec. Modul će biti moguće slati u svemir više puta, kao i dosadašnji shuttle. Testovi su planirani za 2014. a prvi let na Mjesec za 2020. godinu.

Medjutim, i Rusi najavljuju let na Mjesec i novu svemirsku trku. O tome kasnije, evo prvo šta kažu iz NASE.

SCOTT HOROWITZ, GLAVNI ADMINISTRATOR NASA-e:
Svemir više neće biti destinacija koju ćemo samo nakratko posjećivati. Konačno ćemo se naviknuti da živimo izvan Zemlje, izvan svog ognjišta, kao što su to činili i pioniri. Da bismo bili u stanju da odemo na Mars, moramo naučiti mnoge lekcije na Mjesecu. Jer, na Mjesec stižete i vratite se za nekoliko dana, a kad se radi o Marsu - to su godine u pitanju.

Naravno, i pripreme će trajati godinama. Medjutim, kao u stara vremena Hladnog rata, važno je objema stranama ko će prvi ponovo započeti istraživanje Mjeseca. Rusi tvrde da će to biti oni, jer za 2012.godinu najavljuju da će njihova posada obletjeti oko Mjeseca. Misija ka Marsu, prema njihovim tvrdnjama, treba da krene 2025.

Sad je ponovo red na Ameriku, da povuče potez kojim će nekako prestići Ruse...Istina, sve je to još u teoriji i planovima.

U medjuvremenu, lansiranje shuttlea Atlantis odgodjeno je, zbog nevremena, za 6. ili, 8. septembar, ili čak za oktobar.

XS
SM
MD
LG