Linkovi

Novo liječenje raka kože


Istraživači u Američkom nacionalnom institutu za zdravlje u blizini Washingtona su saopćili da su po prvi put uspješno liječili rak kože koristeći terapiju gena.

Naučnici su spasili dvojicu ljudi koji su umirali od melanoma, najzloćudnijeg tumora kože. Oni su naime uspjeli genetički izmjeniti bijela krvna zrnca pacijenata da napadaju tumor.

Dr. Steven Rosenberg – Nacionalni institut za lječenje raka:
Po prvi put smo modificirali sposobnost ćelija našeg imunog sistema, tako što smo ih preinačili da mogu napasti i uništiti rak, saopćio je doktor Steven Rosenberg.

Normalno, limfociti, ili takozvane T-ćelije, napadju bakterije i viruse, ali slabo reagiraju na rak. Radeći godinama, naučnici su konačno uspjeli modificirati te ćelije da napadaju i uništavaju rak.

Mark Origer, pacijent:
Rak je putovao mojim cijelim tijelom. Imao sam tumor ispod ljeve ruke, koji je metastazirao u tumor jetre, objašnjava pedesettrogodišnji Mark Origer iz Wisconsina. Oni su eliminirali rak, oni su me uspješno lječili i pobjedli su ga, dodaje radosno.

Novu terapiju istraživači su primjenili na 17 pacijenata, sa melanomom koji se raširio njihovim tijelom. Istraživači kažu da trojica pacijenata nisu pokazali progres, ali su dvojica oboljelih sada potpuno izlječeni od raka. Ostali pacijenti nisu izlječeni, ali u tijelu imaju više ćelija koje se bore protiv raka nego što su imali prije terapije, kaže dr. Rosenberg.

Lječnici nemogu predvidjeti kako će se dvojica izlječenih osjećati u budućnosti. Melanom je najagresivniji rak kože od kojeg godišnje umire oko 8 hiljada amerikanaca, i poznat je po tome što se često vraća i kada pacijent misli da su ga savladali.

U institutu se nadaju da će novu terapiju uskoro početi testirati na učestalijim vrstama raka, kao što je rak dojke i rak debelog crijeva.

XS
SM
MD
LG