Linkovi

Situacija nestabilna - povlačenje ne dolazi u obzir


Predsjednik Bush danas, u saveznoj državi Utah održavo prvi iz seriji govora osmišljenih kao protuteža nezadovoljstvu javnog mnijenja njegovom politikom. Predsjednik Bush je priznao da je situacija u Iraku nestabilna.

Medjutim, rekao je, oni koji zagovaraju povlačenje trupa iz Iraka prave veliku grešku.

On je kritike svojih oponenata ublažio nazivajući ih patriotima. Do ove opaske je došlo nakon kontraverze koja je počela riječima ministra odbrane koji rekao da oni koji kritikuju rat pate od moralne i intlektualne zbunjenosti koja može dovesti do slabljenja slobodnih društava.

Donald Rumsfeld je to rekao početkom sedmice prilikom obraćanja veteranskoj grupi, Američke legije. To je ista grupa kojoj se danas obratio predsjednik Bush.

Ovo je treći put da se predsjednik Bush na ovaj način obraća javnosti ove godine, što će se nastaviti do godišnjice terorističkih napada 11. septembra. Ove serije obraćanja javnosti takodje dolaze samo dva mjeseca prije izbora za članove Kongresa Sjedinjenih Država. Predsjedik Bush je danas istakao da ova obraćanja nisu političke prirode.

Gradonačelnik Salt Lake City, gdje je konvencija Američke legije danas održana, bio je medju demokratama koji su prigovorili Rumsfeldovim riječima.

Rocky Anderson je listu Los Angeles Times rekao da ne samo da je nepatriotski stajati iz predsjndika bez obzira da li je u pravu li nije, nego je, citirajući bivšeg predsjednika Theodorea Roosevelta, moralna izdaja.

Gospodin Anderson je dan prije dolaska predsjednika Busha u Salt Lake City, predvodio hiljade prosvjednika protiv rata.

XS
SM
MD
LG