Linkovi

Elektronika na usluzi u supermarketima


U nastojanjima da kupcima omoguće ugodniju i bržu kupovinu, da ne brinu za djecu tokom obilaska polica, da nađu sve što žele, da spriječe krađu... mnogi supermarketi uvode najmoderniju tehnologiju. Kolica sa elektronskom mapom, monitorom, tv-prijemnikom ili video-plejerom u kabini za djecu - samo su neki od primjera supermarketa sutrašnjice.

Zabilježio novinar tv-programa Glasa Amerike Mil Arcega.

Sadašnji supermarketi definitivno ulaze visokotehnološku budućnost. Domišljati prodavci kreću od kategorije najmlađih. Korporacija Publix Supermakets iz Atlante počela je testirati kolica za kupovinu u kojima mališani mogu gledati omiljeni tv-šou. Za to vrijeme mame ne žure, kupuju duže i kupe više.

A ako dijete u kolicima ne miruje, roditelji ga mogu ostaviti, pod nadzorom vaspitača, u zabavnom centru,poput onog u jednom od supermarketa lanca Wegman.... i opet kupovati bez žurbe i nervoze.

Osim za djecu, supermarketi su puni visoke tehnologije i za odrasle. Primjera radi, minijaturni kompjuter "čita" podatke o svakom proizvodu, omogućava kupcu da provjeri čega sve ima za kupovinu, pokazuje mjesto gdje se traženi artikl nalazi.

Direktor prodaje u supermarketu "Stop and Shop" Mike Grimes kaže da kupac može naručiti neku delikatesu na sasvim drugom kraju supermarketa i svemoguća spravica će mu signalizirati kada može preuzeti naručeno.

Mike Grimes, direktor prodaje supermarketa "Stop and Shop":
”Ova vrsta pomagala od dvostruke je koristi kupcu - obavještava ga o sniženju i štedi mu vrijeme.“

A ako je kupcu doista do uštede vremena koristiće sistem Veggie Vision da vidi sve vrste voća i povrća koje je u prodaji, naravno sa cijenom.

Da se kupljeno plati, biće dovoljan samo prst. Za sekundu, dvije mašina će očitati otisak prsta i kupčev račun zadužiti za odgovarajući iznos. Oko 2 hiljade američkih supermarketa ima instaliran sistem "plati prstom." Naravno, kupac prethodno u supermarketu mora registrirati otisak prsta i dati broj bankovnog računa.

U nekim evropskim supermarketima testiraju mikro-odašiljače uz čiju se pomoć može ustanoviti rok trajanja ili potreba obnavljanja zaliha. Zahvaljuči tim mikro-odašiljačima jednog dana, kupovini bez plaćanja definitivno će doći kraj.

Kupcima te vrste ljubazni čuvar će reći.... zaboravili ste svoj račun.

XS
SM
MD
LG