Linkovi

Izvještaj IAEA otvorio put Vijeću sigurnosti za sankcije Iranu


Medjunarodna Agencija za kontrolu nukelarne energije je saopćila da Iran i dalje obogaćuje uranijum uprkos tome što je danas istekao rok kojeg je za prestanak takvih aktvnosti odredilo Vijeće sigurnosti UN-a. U izvještaju koji je upućen Vijeću sigurnosti, iz Agencije kažu da nisu bili u stanju potvrditi iranske tvrdnje da je njihov program namjenjen za u mirnodopske svrhe.

Izvještaj praktično otvara put Vijeću sigurnosti da Iranu nametne sankcije jer nije ispoštovao rok.

Predsjednik Bush je danas rekao da mora biti posljedica za, kako je rekao, iransko prkošenje. Govoreći u Centru vojnih veterana u saveznoj državi Utah gospodin Bush je rekao da se Iranu nesmije dozvoliti da se domogne nuklearnog oružja.

Francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy je rekao da iranski odgovor nije zadovoljavajući, ali da dijalog mora ostati prioritet.

Ranije je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad je izjavio da njegova zemlja neće popustiti pred zastrašivanjima i da neće odustati od svog prava na nuklearnu tehnologiju. On je tu izjavu dao danas na dan kojeg je Vijeće sigurnosti UN-a odredilo kao rok za Iran da zaustavi obogaćivanje uranijuma ili da se u suprotnom suoči s mogućim sankcijama.

Govoreći u sjeveroistočnom Iranu, gospodin Ahmadinejad nije direktno spomenuo rok, ali je rekao da Teheran neće prihvatiti, kako je nazvao, zastrašivanje, invaziju ili narušavanje njegovih prava.

Američki državni podsekretar Nicholas Burns će se početkom naredne sedmice u Evropi pridružiti svojim kolegama iz ostalih zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke na razgovorima o sankcijama za Iran.

Američki zvaničnici navode da su uvjereni da će se prvi paket kaznenih mjera protiv Irana odobriti za nekoliko sedmica.

Zvaničnik Evropske unije za vanjsku politiku Javier Solana je telefonom razgovarao s iranskim pregovaračem za nuklerana pitanja Alijem Larijanijem, i dvojica su se saglasila da se uskoro sastanu.

XS
SM
MD
LG