Linkovi

60 mrtvih u novom valu nasilja u Iraku


Vrhovni general američkih oružanih snaga u Iraku je rekao da će iračke snage biti spremne da preuzmu kontrolu na bezbjednošću zemlje u roku od 18 mjeseci.

General George Casey je danas u Bagdadu rekao da smatra da će iračke snage napredovati u zadanom roku i biti spremne preuzeti odgovornost za sigurnost zemlje uz minimalnu podršku koalicije.

U medjuvremenu je najmanje 60 osoba ubijeno, i veliki broj osoba ranjeno u posljednjem valu nasilja u Iraku. U jednom od napada u Bagdadu, su u eksploziji bombe, u trgovačkon dijelu grada, 24 osobe ubijene i 35 ih je ranjeno.

U napadu koji se desio ispred vojnog regrutnog centra, u gradu Hilla, južno od Bagdada, tempirana bomba je eksplodirala na biciklu parkiranom među okupljenim mladićima. Tom prilikom je poginulo 12, a ranjeno 40 osoba. U nevezanom razvoju dogadjaja troje ljudi je ubijeno tokom eksplozije bombe u autobusu, u Kirkuku na sjeveru Iraka.

Američke oružane snage saopćavaju da je američki marinac podlegao usljed ranjavanja tokom operacija u zapadnoj provinciji al Anbar. Do napada je došlo i uprkos pooštrenim sigigurnosnim mjerama koje američke snage sprovode u Bagdadu.

XS
SM
MD
LG