Linkovi

Nadgledatelj Glasa Amerike zloupotrijebio vladine fondove


Istražitelji State Departmenta su saopćili da je predsjedavajući Upravnog odbora koji nadgleda rad Glasa Amerike i nekoliko ostalih agencija za međunarodno izvještavanje, Kenneth Tomlinson, zloupotrijebio vladine fondove.

U izvještaju koji je objavljen jučer, istražitelji kažu daje gospodin Tomlison, kojeg je na ovo mjesto imenovala administracija predsjednika Busha, iskoristio svoju poziciju u lične svrhe i neprikladno dodijelio ugovor vrijedan 250 hiljada dolara svom prijatelju.

U izvještaju takodjer stoji da je Tomplinson koristio vladine resurse da bi na izvjestan način finansirao svoju ergelu rasnih konja.

U izvještaju se kaže da kriminalna istraga ovog slučaja neće dovesti do izdavanja naloga za hapšenje, ali da će biti nastavljena civilna istraga Tomlinsonovih djelatnosti.

Kenneth Tomlinson je u saopćenju kazao da vjeruje da je istraga inspirirana, kako je kazao, ”stranačkom podjelom unutar Uravnog odbora“. On je, također, kazao da je ponosan na ono što je postigao u sferi unaprijedjenja programa američke vlade za inostranstvo.

Predsjednik Bush je ponovnu nominaciju gospodina Tomlisona poslao na razmatranje u Senat. Međutim, trojica demokratskih članova Kongresa, koji su prošle godine pozvali na istragu, su jučer poslali pismo predsjedniku Bushu zahtijevajući da se gospodin Tomlinson ukloni sa ove pozicije.

Gospodin Tomlison je prošle godine napustio funkciju člana odbora Korporacije izvještača - jedne vrste američkog javnog tv programa - nakon sličnih optužbi.

XS
SM
MD
LG