Linkovi

Tužitelji zahtijevali doživotnu robiju za Momčila Krajišnika


Tužitelji na Haškom tribunalu su zahtijevali doživotnu robiju za optuženika Momčila Krajišnika, kojem se sudi za genocid u BiH . Bivšem predsjedniku parlamenta Bosanskih Srba se sudi od 2004-te na osnovu 8 optužnica, medju njima genocid i zločin protiv čovječnosti.

Tužitelji kažu da je Krajišnik odigrao ključnu ulogu u etničkom čišćenju, i da je imao gotovo neograničene moći u vladi optužnika Radovana Karadžića. Sinoć kasno, u krajnjim fazama sudjenja Krajišniku, tužitelj Alan Tieger je izmedju ostaloga rekao da svaka tačka optužnice - ako se dokaže tačnom - nosi najvišu moguću kaznu pri Tribunalu.

U završnoj riječi Krajišnikova odbrana je danas zatražila da se oprtuženi pusti iz pritvora, tvrdeći da nije kriv po tačkama optužnice.

Njegovo oslobadjanje je, po njima, jedini razuman potez s obzirom da optužba, tvrde zastupnici odbrane, nije dokazala da je nekadašnji predsjednik skupštine bosanskih Srba počinio zločine koji miu se stavljaju na teret.

Sutra ce i odbrana i optužba odgovorati na pitanja sudija, očekuje se da se i sam optuženi, po posljedlji put pred izricanje presude, obrati haškom sudu.

XS
SM
MD
LG