Linkovi

Odlazi veliki Agassi


Na ovogodišnjem Otvorenom teniskom prvenstvu Sjedinjenih država koje je jučer počelo u New Yorku, Andre Agassi će se oprostiti od profesionalnog tenisa. Kada se pojavio na teniskim terenima prije 20-ak godina, zbog njegovog teniski netipičnog izgleda i odjeće mnogi su ga nazvali "lošim dečkom" i "buntovnikom." Sada, kada odlazi, svi su jednoglasni - odlazi jedan od najvećih.

Pogledajmo i poslušajmo tv-priču o Aggasiju koju je pripremio novinar Glasa Amerike Ernest Leong.

Izaći na teren i zagrijavati se bez majice - bilo je za Agassija sasvim uobičajeno proteklih 20 godina. Nakon dvije decenije napornih odmjeravanja snage i umijeća protiv najboljih svjetskih tenisera vrijeme je za odluku - 36-to godišnji veteran je odlučio i odlazi u sportsku penziju nakon 21 uzastopnog učešća na US Openu.

Andre Aggasi: Teško je godinu za godinom biti fizički potpuno spreman za mečeve sa vrhunskim protivnicima i na različiti podlogama.

Agassi je 1986. godine, sa samo 16 godina, ušao u profesionalne teniske vode. Duge kose, u raznobojnoj odjeći i sa nečim buntovničkim u ponašanju brzo je osvojio srca brojnih navijača.

Sportski urednik Glasa Amerike Parke Brewer prisjeća se Agassijevog prvog izlaska na teren.

”Izgledao je skoro kao rok-zvijezda, kao neko za kime će tinejdžerke vrištati.... zaista neka vrsta dugogokose rok-zvijezde...“

Tokom godina koje su slijedile Agassijev se izgled mijenjao, a pobjednička taktika ostajala je ista. Ubojitim servisom, preciznim uzvraćanjem sa osnovne linije i promišljenim izlascima na mrežu postao je jedan od najboljih na svijetu.

Pobijedio je na osam grand-slam turnira i jedan je od svega pet tenisera koji je osvojio titulu pobjednika na otvorenim prvenstima Australije, Francuske, Sjedinjenih država i na Wimbldonu.

No, godine su sustigle i Agassija. Hronična povreda leđnog mišića oduzela mu je nešto od brzine i savitljivosti, a injekcije kortizona su sada nešto bez čega ne može.

Tenis je počeo igrati sa svega tri godine sa ocem, nekadašnjim bokserom iranske reprezentacije. O odlasku govori sa pomiješanim osjećanjima.

Andre Aggasi: Nedostajaće mi izlazak pred navijače. Nedostajaćemi mi treninzi uz ljude duž ograde terena. Ne znam mogu li reći da sam tužan jer stvarno vjerujem da dosadašnje prerasta u nešto još bolje.

O teniskoj veličini Andre Agassija vrlo ubjedljivo svjedoči nevjerojatan povratak među najbolje rangirane u godinama kada mnogi misle o ostavljanju reketa.

Parke Brewer, sportski urednik, VOA :
Agassi je, nakog godina i godina na samom vrhu, pao na čak 141. mjesto rang-liste najboljih, zatim se - zaliječivši povrede - vratio se među trideset prvih. Bilo je to nešto skoro nevjerojatno.

Nakon 20 godina teniskog profesionalizma Agassijev nastup na ovogodišnjem US Openu je takođe na granici nevjerojatnog. U prvom meču, sinoć odigranom protiv Rumuna Andre Pavela bio je na ivici poraza. Pobijedio je 3:1 u setovima igrom za koju se može reći "ma ljudi je li to moguće" i kada su u pitanju greške koje je pravio i kada su u pitanju udarci koje mogu izvesti samo najbolji.

Prvi poraz biće kraj profesionalne teniske karijere Andre Agassija. Aplauz koji će uslijediti biće, sasvim sigurno, jedan od najdužih koji će sa tribina stadiona Artur Ash biti upućen jednom teniskom velikanu.

XS
SM
MD
LG