Linkovi

Globalni jastreb - nova bezpilotna letjelica


Bespilotne letjelice odigrale su ključnu ulogu u američkim ratovima u Afghanistanu i Iraku. Ovih dana je medijima predstavljena nova i znatno unaprijedjena verzija tih aviona, nazvanih Globalni Jastreb.

U sasvim holivudskom stilu, sa laserima i muzikom, okupljenim novinarima i ekspertima predstavljena je nova verzija ovog osmatračkog aviona, sa dužim krilima, većom električnom snagom i mogućnošću da nosi još više senzora. Direktor programa kompanije Palmdae, George Guerra.

G. GUERRA:
Sad smo u stanju da mu dodamo još 500 kilograma opreme. Dakle, sad Global Hawk može da nosi i druge sisteme, poput paketa obavještajnih signala...

Dvije ranije verzije ove letjelice sada trenutno uzlijeću svakodnevnosa teritorije Ujedinjenih Arapskih Emirata, i bitan su faktor u ratu protiv terora, kaže general David Deptula pomoćnik šefa štaba zrakoplovne obavještajne službe.

DEPTULA:
Šta nam ovaj naš novi Jastreb omogućuje? Prije svega, sposobnost da neko područje osmatramo duže vrijeme, velikim rasponom senzora, elektro i optičkih, ili infracrvenih, ili radarskih signala koji mogu vidjeti i kroz loše vrijeme... Možemo osmatrati duže vrijeme i uočavati promjene koje se dešavaju.

Globalni Jastreb je veličine gotovo normalnog vojnog mlaznjaka, ali kao što vidite na njemu nigdje nema pilotske kabine. Njegov pilot ostaje na zemlji i letjelicom upravlja kompjuterom. Mnogi od najvažnijih vojnih osmatračkih aviona sada su bez posade. Oni postižu visine i više od dvadeset kilometara i u zraku ostaju 30 sati i duže...Pukovnik Doug Jaquish, umjesto upravljačke palice pilotira kompjuterskim mišem:

JAQUISH:
Imate miš i tastaturu i ako znate da radite sa Windows operativnim sistemom, mogli biste voziti i ovaj avion. Medjutim, postoje u njegovom sistemu mnoge složene radnje za slučaj da se nadje u ovakvoj ili onakvoj situaciji i ipak je za upravljanje potrebna visoko obučena osoba - pravi pilot. Nije to ipak kompjuterska igra.

Novi avion je konstruiran u Palmdale-u, kompaniji koja broji svega stotinjak visokostručnih radnika, a testiran je, veoma uspješno, u zračnoj bazi Edwards.

XS
SM
MD
LG